neděle 18. října 2015

Peciválky

Peciválky jsou jídlo manželova dětství, několikrát jsem je dělala když byly holky malé a teď už spoustu let ne, až dneska. Jsou to vlastně pečené kuličky z kynutého bramborového těsta spařené v horké vodě, obalované v mletém máku s cukrem a kropené rozpuštěným máslem.


 250 ml mléka
4 středně velké brambory vařené ve slupce vystydlé a na jemno nastrouhané
1 vejce
2 lžíce oleje
1/2 kg hladké mouky
1/2 kostičky kvasnic nebo dvě rovné lžičky sušených
1/2 lžičky soli
2 lžičky cukru

Zaděláme těsto, které necháme 45 minut kynout. Z vykynutého těsta děláme malé kuličky, které necháme ještě asi 10 minut dokynout, pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova.
Upečené peciválky spaříme v horké vodě tak, že je nasypeme z plechu do vody a okamžitě sítkem vylovíme, pracovat musíme rychle, aby se peciválky moc nenasákly vodou. Spařené peciválky promícháme s mákem smíchaným s cukrem a pokropíme rozpuštěným máslem.
Z tohoto množství jsou 4 porce



6 komentářů:

  1. Vlastičko , jednou jsem tyhle buchtičky chutnala a jen s malou obměnou - horké se přelívaly mlékem - ale ve výsledku to bude to samé !! no pěkně si tam u vás baštíte :-))) mějte se ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Krásá, sbíhají se mi sliny. Ivana

    OdpovědětVymazat
  3. Znám z dětství. Že bych se podle Vašeho receptu pokusila?

    OdpovědětVymazat
  4. Na Slovensku se tomu říká bobálky a přelívaj se horkým mlíkem,sypou mákem s cukrem a polévaj sádlem.Já dětem dělala rychlou variantu, nakrájela rohlíky na kolečka polila horkým mlíkem,zasypala mákem s cukrem a na to máslo.Marie

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkný den přeji, tak to bude nějaké místní - sladké, oblíbené, dětské jídlo. Kdyby mi partner, který je z Vysočiny o nich neřekl, nepopsal, nenašli bychom recept, tak bych netušila, o co se jedná. Do té doby jsem neznala a ani zatím nepřipravovala a nemám to ani v plánu. Přiznám se, že já nepeču, takže to ani moc neovládám, tento recept mi přijde zbytečně pracný a mák nejím. Uff, to vypadá, že jsem uvedla samá negativa, nee, naopak. Obdivuji, jak úžasně zvládla. ☺♥
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
  6. I u nás v Podkrkonoší jsou peciválky tradičním vánočním jídlem, obvykle se připravují na Štědrý den k obědu. Krom máku se přidávají ještě naředěná švestková povidla. U mé sousedky se pravidelně schází 15 strávníků a připravuje jim tuto dobrotu. Já peču moc ráda a několikrát v týdnu, ale když si představím, kolik kuliček musí paní v letech upéct pro takovou hordu lidí, tak ji velmi obdivuji, protože máte pravdu, pracné to je a moc dobré.

    OdpovědětVymazat