středa 5. ledna 2022

Trhací chleba

 Trhací chleba jsem chtěla už dlouho vyzkoušet, ale pořád nějak nebyla příležitost.
Až loni na Silvestra na zakousnutí všech těch dobrůtek se hodil. 
Recept jsem našla na instagramu a opravdu nemá chybu.


Ve 300g teplé vody rozmícháme 20g čerstvého droždí a lžičku cukru.
Když droždí začne kynout přidáme 
500 g hladké mouky
2 polévkové lžíce olivového oleje a lžičku soli

Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Potom těsto rozdělíme na kousky cca 15g. Z kousků utvoříme kuličky, které naskládáme do máslem vymazané koláčové formy a necháme znovu asi dvacet minut dokynout.

Mezitím si připravíme směs na potření:
100g másla-rozpustit
20g nastrouhaného parmazánu
hrst nasekaných, nebo sušených bylinek (já jsem měla čerstvou petrželku a rozmarýn)
stroužek namačkaného česneku, případně koření které máte rádi.
Směsí chleba potřeme a ještě bohatě posypeme strouhaným parmazánem a hrubou solí.
Upečeme do zlatova ve vyhřáté troubě asi 35 minut na 180 stupňů


A na Silvestra jsem ve skleníku sklidila poslední dvě jahody a protože bylo krásné, skoro jarní počasí dodělala jsem na zahradě to, co jsem koncem podzimu kvůli sněhu a covidu nestihla.



No a po tom všem vánočním a silvestrovském hodování je zase nejvyšší čas začít se hýbat a tak nechyběla ani pořádná novoroční procházka.



Přeji vám klidné dny v novém roce a děkuji za vaše zastavení 
♥♥♥




5 komentářů:

  1. Vlasti, trhací chleba už chci taky dlouho vyzkoušet.Ten Tvůj vypadá moc dobře, děkuju za recept, uložím si. Hodně zdraví do nového roku přeje Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Recept na trhací chleba si uložím. Bude se mi určitě hodit.
    No vida,a chudák Maruška musela kvůli jahodám až do hor prosit o ně Dvanáctero měsíčků. :-))
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Vlasti, ty se teda činíš, jak v kuchyni, tak na zahrádce, tak v lese. :o) Trhací chléb vypadá luxusně, ten musím vyzkoušet. A jahody z vlastní zahrádky jsou jako z pohádky o Marušce. :o)
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ten trhací chleba vypadá k nakousnutí, hned bych si dala:-)

    OdpovědětVymazat