středa 7. října 2015

Švestková povidla z trouby

Úroda švestek je letos pořádná a já razím heslo ani švestka na zmar! Recept na povidla z trouby jsem našla na blogu u Alis a od té doby povidla jinak nedělám.



3 kg švestek vypeckujeme
800 g cukru ( letos byly švestky tak sladké, že jsem dala jenom 600g)
4 polévkové lžíce octa
5 polévkové lžíce rumu
1 kávová lžička mleté skořice
a já jsem dala pro trochu pikantnosti 1/4 lžičky chilli


Vypeckované švestky dáme do pekáče a přidáme ocet. Nastavíme troubu na 220 stupňů, v původním receptu je 250, ale to se mi připalovaly slupky na povrchu, asi záleží na tom jak peče která trouba.
Po 25 minutách pečení posypeme povrch 1/3 cukru a pečeme dalších 20 minut, přidáme druhou třetinu cukru a pečeme dalších 15 minut, nakonec přidáme zbytek cukru a pečeme dalších 15- 20 minut, pokud máte švestky hodně šťavnaté klidně pár minut přidejte.
PO CELOU DOBU PEČENÍ ODOLÁVÁME POKUŠENÍ S POVIDLY ZAMÍCHAT!!!
Já tedy peču povidla na 220 stupňů a celkový čas cca1,5 hodiny
Po uplynutí této doby přendám pečená povidla do hrnce, přidám rum a skořici a všechno rozmixuju tyčovým mixérem. Letos jsem pro změnu přidala trošičku chilli, mám ráda sladké a pálivé zároveň.
Hotová povidla plníme do sklenic a 15 minut sterilujeme v páře


8 komentářů:

  1. Vlasti,letos jsem měla na mladém stromku 6 švestek:-) Dočkám se někdy takových povidel????????????? Dája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, taky máme mladou švestku, měla 3 plody a už je napadená nějakou chorobou. Ta úroda byla ze staré napůl suché švestky, chtěli už jsme ji pokácet, protože je vážně ubohá, ale ještě dostane odklad :)

      Vymazat
  2. Vlastičko, ten recept znám, jsou výborná, ale nedělám je, u nás jaksi nejdou na odbyt...
    Trochu zírám na tu vaši úrodu...
    Měj se hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to už byl zbytek. Napekla jsem povidla z 9 kil švestek, holky si odvezly do mrazáku a co jsme jich ještě snědli, já miluju švestky na všechny způsoby :)

      Vymazat
  3. Pane jo, Vlasti, to je tedy úroda! Z toho bych nevěděla "kudy kam" :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Povidla nedělám, protože bych pro ně neměla uplatnění. Švestky sušíme a peču koláče.
    Měli jste báječnou úrodu. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Přes víkend budu taky povidlovat. Jak švestky tak i hrušky. Dnes je den zavařovací. Hruškový kompot. Průběžně taky suším křížaly z hrušek.

    OdpovědětVymazat