Každý podzim opráším svůj maličký kvašáček a vyrobím nakládanou zeleninku. Pravda dá se dělat celoročně, ale ten podzim mi k tomu sedí tak nějak nejvíc a po zbytek roku kvašák odpočívá na nejhořejší polici a čeká kdy zase přijde jeho čas. A jak naši oblíbenou zeleninovou směs nakládám?
Jednu menší hlávku zelí a tři bílé cibile nakrouhám na nudličky, tři velké mrkve a jedno větší jablíčko nastrouhám na hrubo, přiměřeně posolím, zamíchám a nechám asi hodinu odstát, aby zelenina v soli povadla a začala pouštět šťávu.
Potom zeleninovou směs napěchuju do kvašáku, asi centimetr pod okraj, zatížím tak aby zelenina byla pod tekutinou a na teplém místě nechám probíhat mléčné kvašení. Asi po čtyřech dnech můžeme vyzkoušet jak zeleninka chutná.
Kvašák vždycky raději postavte na talíř, nebo nějakou misku, pokud kvašení začne probíhat hodně bouřlivě, mohla by vám tekutina vytékat ven.
No a takhle vypadá kvašák po uzavření
Pro dnešek se s vámi rozloučím jednoduchou dýňovo- kaštanovou dekorací.
Všem vám přeji krásný podzimní týden :)
Všechny recepty, které na tomto blogu najdete jsou vyzkoušeny v naší kuchyni a otestovány mlsnými jazýčky mé rodiny :)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
-
Pokud máte rádi mák a makovec, je tahle bábovka přesně to co hledáte! Recept na ni jsem našla na Maminčiných receptech, je rychlá, vláčná...
-
Pomalu se nám to blíží tak ještě jeden receptík na vánoční cukroví Tohle linecké těsto je výborné, křehké,hned měkké. Používám ho i na ...
-
Recept na tenhle dort jsem objevila tady a jako mnoho dalších receptů z tohoto blogu mohu jenom doporučit. Na dort 26cm budete potřeb...
-
Druhý den našeho šumavského výletování jsme vyrazili na horu Oblík (1225 m.n.m.) a cestou zpět přes Tříjezerní slať v nohách 22 km, ale váž...
-
Pokud máte rádi jablíčka a skořici a omrzel vás už obyčejný štrůdl, tak tahle bábovka bude pro vás to pravé.
Vlasti, taky už mám kvašáček na lince, dnes jsme ze zahrady donesli čerstvé zelí, řepu, jen doma došla cibule a mrkev, tak ty zítra musím dokoupit a taky jdu nakládat. Vitaminky se teď na podzim hodí nejvíc:-)
OdpovědětVymazatPeťo, já jsem taky uvažovala o tom že přidám řepu, ale nakonec jsem zůstala u klasiky, příště budu nakládat do červena- červené zelí, červenou řepu a červenou cibuli, už teď jsem na to zvědavá :)
VymazatVlasti, tahle zelenina mi moc chutná, ale doma jsem jí ještě nezkoušela. Asi si zítra pořídím nějaký menší kvašáček. Velký máme na klasické kysané zelí.
OdpovědětVymazatHezký večer a díky za recept
Jana
Jani, já mám tenhle z Fléru a jsem s ním moc spokojená :)
VymazatStačí např, větší zavařovací sklenice od okurek, důležité je ponořená zelenina v nálevu (čistý, kámen, hrníček, ...) a lehce uzavřít víčkem.
VymazatVlasti to vypadá skvěle a musí to být výborná pochoutka.Taky si kvašáček pořídím.Musím moc pochválit tvé recepty,ten dort podle tebe a koláče všem moooooc chutnali.Ještě bych chtěla vědět tu hmotu na potahování dortu.Receptů je všude plno,ale já jim moc nevěřím u tebe to mám ozkoušené,že je všechno mňam.
OdpovědětVymazatMaruško, určitě přidám i recept na marcipánovou hmotu, jinak moc a moc děkuji za pochvalu :)
OdpovědětVymazatNešlo by to nakládat do klasického zeláku?
OdpovědětVymazat