V jednom z předchozích článků jsem slíbala recept na marcipánovou hmotu jak ji dělám já.
Tenhle recept jsem našla kdesi na internetu a od té doby ji používám jak na drobné ozdoby jako jsou růžičky nebo různá zvířátka, tak na potahování dortů. Na potahování dělám tuto hmotu trochu měkčí a přidávám do ní pár kapek oleje aby se lépe vyvalovala.
A jak na to?
na jednu dávku, tak akorát aby se nám pěkně marcipán vypracoval budeme potřebovat:
3 vrchovaté lžíce sušeného mléka
3 vrchovaté lžíce práškového cukru
Několik kapek mandlového aroma
1-2 lžíce vody - s vodou opravdu opatrně prvně jednu lžíci a potom postupně po kapkách přidávat a pěkně v míse rukou vypracovávat až máme hladkou hmotu konzistence modelíny. Takto vypracovaný marcipán okamžitě zabalíme do potravinářské fólie, protože na vzduchu rychle osychá a tvrdne. Marcipám barvíme potravinářskými barvami, které rozpustíme v kapce vody a zapracujeme do hmoty.
Pokud to s vodou přece jenom přeženete a a marcipán je řídký, nic se neděje, přidávejte po lžičkách sušené mléko a cukr, ale pozor obojího stejné množství!
Pokud chceme marcipánem potahovat celé dorty, přidáme do základní hmoty pár kapek oleje, lépe se potom vyvaluje. Pláty na potažení válíme asi dva milimetry silné, aby se netrhaly.
Zbylý marcipán můžete zabalit do fólie a uložit do ledničky. Pokud hmota ztvrdne, můžete ji nadrobit nebo nastrouhat přidat kapku vody a pěkně znovu vypracovat na další použití.
Všechny recepty, které na tomto blogu najdete jsou vyzkoušeny v naší kuchyni a otestovány mlsnými jazýčky mé rodiny :)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
-
Pomalu se nám to blíží tak ještě jeden receptík na vánoční cukroví Tohle linecké těsto je výborné, křehké,hned měkké. Používám ho i na ...
-
Krásný pondělní večer Vám přeji! Letí to letí a včera jsme zapálili už druhou svíčku na adventním věnci. V sobotu jsme byli na trhu a odpol...
-
Na cca 60 báječných medových trubiček budete potřebovat tyto suroviny: 250g hladké mouky 100g moučkového cukru 50g Hery 2 lžíce medu 2...
-
...s výzdobou jsem začala už minulý týden. Tak nějak se mi chtělo a taky jsem venkovní výzdobu chtěla mít hotovou dokud bylo slušné počasí....
-
Velikonoce se blíží mílovými kroky a už je nejvyšší čas myslet na výslužku pro koledníky. Co takhle perníčky plněné povidly? Jsou rychlé, tě...
Ježíš to je krááááááááááááása!!!!!!!!!!
OdpovědětVymazatMíšo děkujůůů!!!!
VymazatTak to mám Vlasti radost,příště bude dort už s marcipánem.Já koupila růžičky a ty skončily v koši nedaly se jíst,byly jako kámen.Hezký večer.
OdpovědětVymazatV pondělí mi dorazí kvašáček.Vybrala jsem si moc hezký-tmavěhnědá keramika s nápisem Kvašáček.Už se těším až naložím podle tvého receptíku zeleninu.
OdpovědětVymazatMaruško, doufám že se ti marcipán povede, kdybys potřebovala radu klidně napiš :)
VymazatJá už zeleninku naloženou minulý týden chutnala a je výborná :)
Napíšu jak se povedlo,už se moc těším zítra jdu nakoupit suroviny do kvašáčku i na marcipán.
OdpovědětVymazatVlasti, abych řekla pravdu, na potahování dortů si kupuji pravý marcipán v Německu, není tak drahý jako u nás a řekla bych, že se s ním i lépe pracuje (ale stejně to nemám tak krásné, jako ty!) Z téhle hmoty dělám vánoční kuličky plněné brusinkou :o)
OdpovědětVymazatHezkou neděli, pa Helena
Ahoj Vlasti, dorty jsou parádní!! Ten včeličkový dort mě úplně dostal!!!Paráda!
OdpovědětVymazatAlenko, to byl medovník pro dědu včelaře a byl obrovský a móc dobrý :)
OdpovědětVymazatkolik gramu asi je z jedné dávky :D
OdpovědětVymazatSkvělý recept! Domácí marcipán jsem nikdy nedělala, ale miluji ho :))
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm