sobota 18. září 2021

Září...

 Krásný večer.
Září mám ráda a první polovina toho letošního byla opravdu dokonalá.

Na zahradě toho ještě pořád spoustu kvete a zelenina zraje takovou rychlostí, že ji ani nestačím zpracovávat. Dneska jsem udělala další várku rajčatové marmelády a tousty a hned jsem zase otrhala další košík venkovních rajčat a ve skleníku paprik.

Minulý víkend jsem se konečně dostala do lesa na houby, nebyla to žádná sláva, ale na dávku houbové čalamády to stačilo. 

Už i pár podzimních dekorací se u nás najde, ale letos opravdu jenom zlehka. V truhlíčcích vřesy na dveře jsem zrecyklovala jarní věnec z březových větviček.





I náš Damián už čím dál tím víc trénuje na zimu :)





Tak takové je zatím naše září, počasí se nám sice trošku pokazilo, ale věřím, že nás ještě určitě pár pěkných dnů čeká.

Přeji vám pohodový zbytek víkendu a děkuji za vaše zastavení :)

16 komentářů:

  1. Škoda,že se počasí pokazilo,ale i tak bylo září přívětivé jak zahradám,což dokládají fotky s bohatou úrodou i výzdobou. Přeji pohodové dny.🍀

    OdpovědětVymazat
  2. Vlasti, škoda, že krásným dnům už odzvonilo. Slunné, teplé dny byly moc prima. Líbí se mi Tvoje podzimní dekorace a Damián, který trénuje na zimu.
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, já doufám, že nás ještě přece jenom nějaké to indiánské léto čeká, tolik to ještě kvete, hlavně jiřiny a já bych si jich ráda ještě chvíli užívala :)

      Vymazat
  3. Vlasti, já teď jedu ve švestkách - letos jich je mraky... Takže povidla, suším, buchty, knedlíky... Obdivuju Tvoje houby! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Švestky u nás letos nejsou, ty jsme měli loni a ještě že tak, to už bych vůbec nestíhala, ale koláč a knedlíky bych si dala hned :)

      Vymazat
  4. Vlasti, máš úžasnou úrodu zeleniny. A také krásnou podzimní výzdobu kolem domu. Damián je miloučký, jen pomuchlat. :o)
    Měj fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Úrodu máte tedy pěknou !!! Podzimní zdobení je moc pěkné. Vkusné.
    Letos je u nás s houbami bída. Touto dobou vždy manžel nosil spoustu hub (už jsem ani nebyl ráda) a teď nic. Jen jednou přinesl malinkatý košíček, ale kvalita nic moc.
    Hezké dny !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Vlasti,úrodu máš krásnou a bohatou, to je radost. I když zadarmo to není, že?:-)
    Vidět pěknou a vkusnou výzdobu u Tebe, s tím už počítám :-) A tato je taky moc pěkná.
    Najít tak v lese tak pěkné houby, to by se mi líbilo. U nás moc lesů není, tak musím počkat, jestli mě někdo někam vyveze :-))
    Chystám se na rajčatovou marmeládu podle Tebe, tak mi drž prosím palce :-) Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu Alenko, zadarmo to není, všechno chce svoje, ale letos jsme alespoň měli ušetřenou práci se zaléváním :) Marmeláda z rajčat je opravdu výborná. Sice je pracnější, opravdu se vyplatí rajčata vyvařit na hodně hustý protlak, ale kombinace perníkového koření, rumu a meruňkové tresti nemá chybu. Včera jsem udělala ještě jednu dávku, tak ať se ti podaří a hlavně chutná :)

      Vymazat
  7. To je tedy úrodička. Vlasti zahrádka dá makačku, ale ten výsledek stojí za to.Ty svoje výtvarné schopnosti nezapřeš. Z každého koutku zahrady je vidět cit pro krásno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, však to znáš. Od jara do zámrazu se člověk nezastaví. Pak si dá do Vánoc pauzu a od Silvestra už zase vyhlíží jaro :D
      No a ty moje keramické dekorace, to je prostě moje úchylka, ještě že mám tak velkou zahradu :D

      Vymazat
  8. Vlasti, mám na Tebe jeden dotaz :-) Ty marmelády steriluješ všechny ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko steriluji všechno, nepoužívám žádné konzervační prostředky a překlápění na víčko nevěřím. Tohle je prostě jistota 🙂

      Vymazat
    2. Já marmelády nesteriluji, obracím je právě víčkem dolů a používám Quattin 2:1 a marmelády se mi nekazí. Každá máme jinou zkušenost :-) Proč jsem se ale ptala...myslím, že Gelfix je stejný produkt jako Quattin a já jsem právě rajčatovou marmeládu podle Tebe otočila víčkem dolů, tak doufám, že budu mít úspěch stejně jako s jinými marmeládami a že se mi nepokazí. Mimochodem je opravdu výborná! Děkuji za recept, Vlasti :-)

      Vymazat
    3. Tak to jsem ráda že ti chutná. Mě se jednou zkazila celá várka z kupovaných jahod a od té doby steriluji všechno. Zase až tak moc nezavařuju a tohle je vždycky jistota :)

      Vymazat