středa 2. dubna 2014

Tažený jablečný štrůdl

Recept na tenhle štrůdl jsem našla v kuchařce Apetit. S těstem se krásně pracuje  a dá se vytáhnout úplně do tenoulinka a přitom se vůbec netrhá!
Dávka stačí na dvě pořádné nohavice báječného štrůdlu.



280g hladké mouky
100 ml teplé vody
1 celé vejce
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
trochu soli
100g rozpuštěného másla na potření

Na náplň asi kilo jablek, strouhanka nebo namleté piškoty, skořicový cukr rozinky a ořechy podle chutí.


Těsto jsem zadělala v domácí pekárně, ale dá se i na vále. Po zadělání těsto odložíme pod nahřátý hrnec a připravíme si jablka.
Potom těsto rozdělíme na poloviny. Jednu vrátíme pod hrnec a druhou vytahujeme. Na stůl položíme čistou utěrku a na ní těsto pěkně od prostředka vytahujeme, jde to skoro samo, vytáhla jsem do velikosti utěrky. Vytažené těsto potřeme rozpuštěným máslem, posypeme namletými piškoty a poklademe polovinou jablek, posypeme rozinkami a skořicovým cukrem a pomocí utěrky zavineme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. S druhou polovinou těsta uděláme to samé. Pečeme asi 35 minut na 170 stupňů, během pečení a po vyndání z trouby ještě potřeme máslem.


5 komentářů:

  1. Štrúdl vypadá úžasně. :-) Těsto je jednoduché. Jen mít ještě ta jablka.

    OdpovědětVymazat
  2. Štrůdl nikdy neodmítnu, kór, když vypadá takhle...
    Píšu si a děkuji Vlastičko!
    Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Vlasti to je krasavec!!!Samá chuť, jabka mám tak co mi brání:-)že jo abych si ho upekla...Dája

    OdpovědětVymazat
  4. Vlasti, také jsem ho dnes dělala. Mám podobný recept. Tažený štrůdl je mňamka.

    OdpovědětVymazat
  5. Až na to, že toto není taženy strudl, ale obyčejný dobrý jablecny zavin.

    OdpovědětVymazat