Suroviny:
1 kg hladké mouky
100 g cukru krupice
120 g rozpuštěného másla
2 celá vejce
1 kostka kvasnic
špetka soli
500 - 600 ml mléka ( záleží na savosti mouky, nejdřív dáme půl litru a pokud bude těsto příliš husté, přidáme mléka )
Já těsto zadělávám v pekárně, pokud ji nemáte popadněte klasicky vařečku a hurá do toho.
Mléko ohřejeme, do části rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru, vrchovatou lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. Do zbytku mléka dáme cukr, rozehřáté máslo a vajíčka, rozkvedláme a nalijeme do mouky smíchané se solí, přidáme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Po vykynutí odkrajujeme lžící kousky těsta, které roztáhneme na placičku, plníme povidly, mákem nebo tvarohem pěkně spojíme do uzlíčku a jednotlivé buchty klademe těsně vedle sebe do hlubokého plechu vymazaného dobrým sádlem a i mezi buchty bohatě potíráme sádlem aby se neslepily.
Troubu vyhřejeme na 170 stupňů a po tu dobu necháme ještě buchty pod utěrkou vykynout a potom pečeme 35 až 40 minut do zlatohněda.
A než vám vykyne těsto, můžete nakouknout k Helence a zúčastnit se u ní soutěže o nádhernou letní šálu
Jééé Vlasti, hned bych jednu nebo dvě slupla ...
OdpovědětVymazatKrásný večer ... Věra
Vpadají nádherně ... bych si fakt dala:-)))
OdpovědětVymazatAjka
Vlasti, buchty jsou parádní.
OdpovědětVymazatPřeji krásný májový den. :-)
Buchticky, jako je delala babicka :-)
OdpovědětVymazatBuchty voní až ke mně! :-) Já je dělám často - taky mi pomáhá pekárna - a milujeme je. Pro mě je to nejklasičtější zákusek, mám pocit, že vytvářejí tradiční pohodu domova...
OdpovědětVymazat