Poslední dobou využívám pekárnu jenom na zadělání těsta. Celý proces pečení chleba je moc dlouhý a pokud zapomenu vyndat hnětací lopatky před posledním kynutím a zapečou se do chleba, vždy se mi při vyklápění upečeného chleba vytrhnou dvě veliké díry.
Proto nechám těsto v pekárně jenom zadělat, potom ho hned vyklopím na vál, vytvaruji bochánek, který celý oválím v mouce a dám kynout do proutěného košíčku asi na 30-45 minut, potom bochníček vyklopím na plech nechám ještě asi pět minut dokynout a vložím do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Po 15 minutách teplotu snížím na 165 a peču ještě asi 40 minut. Po upečení bochník potřu olejem a nechám na kuchyňské mřížce vystydnout.
Dneska jsem pekla špaldový pšeničný a tady je recept.
Do pekárny vložíme suroviny v tomto pořadí:
300 ml vody s mlékem v poměru 1:1
2 polévkové lžíce oleje
2 kávové lžičky soli
1 kávová lžička cukru
1 kávová lžička octa
300 g hladké mouky
150 g špaldové hladké mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky
2 lžičky sušeného droždí
Těsto při zadělávání ohlídáme, pokud je řídké přidáme trochu hladké mouky, pokud moc tuhé drobivé a nejde do sebe přidáme vodu.
Pamatujte na to, že chlebové těsto při pečení v troubě musí být spíš tužší aby se vám bochník v troubě nerozběhl.
Všechny recepty, které na tomto blogu najdete jsou vyzkoušeny v naší kuchyni a otestovány mlsnými jazýčky mé rodiny :)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
-
Pomalu se nám to blíží tak ještě jeden receptík na vánoční cukroví Tohle linecké těsto je výborné, křehké,hned měkké. Používám ho i na ...
-
Krásný pondělní večer Vám přeji! Letí to letí a včera jsme zapálili už druhou svíčku na adventním věnci. V sobotu jsme byli na trhu a odpol...
-
Na cca 60 báječných medových trubiček budete potřebovat tyto suroviny: 250g hladké mouky 100g moučkového cukru 50g Hery 2 lžíce medu 2...
-
Pokud máte rádi mák a makovec, je tahle bábovka přesně to co hledáte! Recept na ni jsem našla na Maminčiných receptech, je rychlá, vláčná...
-
Velikonoce se blíží mílovými kroky a už je nejvyšší čas myslet na výslužku pro koledníky. Co takhle perníčky plněné povidly? Jsou rychlé, tě...
Špaldový jsem ještě nezkoušela, asi zkusím jak vlastně chutná:-)))
OdpovědětVymazatAjka
Ajko, já přidávám špaldovou mouku hlavně proto že je zdravá, v chuti žádný velký rozdíl od pšeničné celozrnné nevidím a jenom ze špaldové jsem nezkoušela je hodně drahá, ale pečivo jenom ze špaldy prý má příchuť po oříšcích.
OdpovědětVymazatVlasti, děkuji za typ, už jsem o tom taky uvažovala a vidím, že to máš vychytaný a podělila ses, díky!
OdpovědětVymazatPohodový večer, pa Helena
Špaldovou mouku také hodně používám. Chleba jsem ještě v troubě nedělala, právě že bych se bála, že se mi rozprcne. A moc se mi líbí, jak má vroubky od košíčku.
OdpovědětVymazatVlasti, chleba se ti povedl nádherný. Já jsem špaldovou mouku nezkoušela. Tady se nedá koupit.
OdpovědětVymazatVlasti, tvůj chlebík je parádní. Dávám si recept do záložky a určitě ho vyzkouším.
OdpovědětVymazatŠpaldový chlebík jsem ještě nezkoušela. Z ošatky má krásný tvar a vroubky. Dělávám v jenském skle - ovál.
OdpovědětVymazatTo mi pověz, ošatku určitě vysypáváš moukou. Jak pak tu mouku z těsta sundaváš? Máš nějaké košťátko, nebo jak tu mouku dát pryč?:))
OdpovědětVymazatKdyž je na chlebu mouky moc, tak se to snažím trochu omést suchou mašlovačkou z peří, ale většinou mouku na chlebu nechám a ometu ji až po upečení.
Vymazat