Dýňová sezóna vrcholí a vy kdo mě sledujete na instagramu víte, že u nás byla opravdu vydařená.
Ze dvou rostlin muškátové dýně vysazené na okraji bramborového záhonu jsem sklidila dvanáct pořádných dýní. Jediné co mě trochu mrzí je to, že na sáčku se semínky od SEMO Smržice byly dýně žluté a já jsem minulý týden sklidila samé zelené. I dužnina je světlejší než byla na obrázku, ale chuťově dobrá, prostě dýně.
První z těch menších už máme snědenou, byla dvakrát polévka, muffiny, něco jsem použila do vaření na zahuštění a dneska jsem upekla skořicové šneky z dýňového pyré. Receptů jsem zkombinovala několik a dopadlo to nad očekávání. Těsto kynulo před očima a krásně se s ním i pracovalo. Z dýně hokaido by těsto bylo oranžové, z mé muškátové má jenom oranžový nádech.
Těsto:
500 g hladké mouky
150 g dýňového pyré
50 g cukru krupice
50 g másla
130-150 ml mléka
1 vejce + 1 žloutek
20 g čerstvého droždí
špetka soli
Dýni upečeme na plechu na pečícím papíře a ještě horkou rozmixujeme na pyré.
150 g mouky, droždí a mléko smícháme na těstíčko a necháme asi půl hodiny vzejít omládek.
Dýňové pyré smícháme s rozpuštěným máslem vejci, cukrem a solí. Přidáme se zbytkem mouky k omládku a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Já jsem těsto zadělávala z teplého pyré a kynulo doslova před očima.
Než těsto vykyne připravíme si náplň.
náplň:
150 g dýňového pyré
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
50 g změklého másla
polévková lžíce skořice a polévková lžíce koření do perníku
Všechno smícháme metličkou na krém a odložíme do ledničky než nakyne těsto.
Vykynuté těsto rozválíme na placku, potřeme krémem, stočíme do závinu a nakrájíme ostrým nožem na 12-13 dílků. Šneky naskládáme do pekáčku, spoje potřeme máslem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut do zlatohněda. Upečené šneky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s troškou rumu.
Před dvěma dny bylo ještě téměř léto a včera k nám přišel podzim s deštěm a chladným počasím. Co se dá dělat, lepší už to nebude.
Přeji vám krásný večer a děkuji za vaše zastavení :)
Vlasti, miluji skořicové šneky a dýně je nepochybně ještě vylepší!
OdpovědětVymazatVypadají skvěle.
Moc zdravím, Helena
Helenko ochutnáno a jsou výborné, letos nám dýně asi polezou i z uší :)
Vymazatto mě láká...Sv.
OdpovědětVymazatVlasti, dýňoví šneci vypadají lákavě, ale nemám dýni. Teda jednu Hokaido mám, ale tu si nechám na polévku. :o) Ty jich máš tedy pořádnou úrodičku.
OdpovědětVymazatPřeji krásné dny. D.
Dášo, klidně bych ti jednu dala, nechceš se zastavit :) ?
VymazatVlasti, to je úžasná úroda ! Takové óbr dýně... Šneky dělám taky, ale dýňové jsem ještě neochutnala. Vypadají báječně. Zdraví Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Vlasti, to je krásná úroda. Věřím, že skořicoví šneci byly výborní.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny.
Vlasti,recept mě láká 👍
OdpovědětVymazatprosím, na kolik vyhřátá trouba? 180?
OdpovědětVymazat