sobota 1. února 2014

Zelnice

Dnešní recept nebude na žádný sladký zákusek, ale na jinou taky báječnou a u nás moc oblíbenou dobrotu - zelnici z kysaného zelí. Je zima a to je přesně čas na takovéhle syté hřejivé polévky. O blahodárných účincích kysaného zelí se tu nebudu rozepisovat, půjdeme hned na recept, který je upravenou kombinací několika receptů z časopisů a internetu.


 foto internet

Na velký hrnec zelnice budeme potřebovat:
2 cibule + vepřové sádlo pod cibuli
2 dobré klobásy
1 kostku masoxu
1/2 kg kysaného zelí
5 bramborů
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
1 vrchovatou lžíci sladké papriky
1 lžičku kmínu
sůl, pepř, vodu



Cibuli nakrájíme na jemno a na sádle osmažíme do sklovita, přidáme klobásu nakrájenou na půlkolečka a kmín a ještě chvíli opékáme, přidáme mouku a papriku rozmícháme a zalijeme vodou asi dva litry přidáme masox a brambory na kostičky a vaříme, občas promícháme. Když jsou brambory vařené přidáme zelí, ze kterého vymačkáme vodu a trochu ho pokrájíme. Vodu ze zelí uchováme pro pozdější případné dochucení. Polévku dál vaříme na mírném plameni spíš jen tak probubláváme tak dlouho až je zelí vařené tak jak máme rádi. Podle chuti dosolíme, opepříme a podáváme.


A protože máme prvního února otočila jsem list v Muchově kalendáři. Obrázek pro tento měsíc je Monaco.Monte-Carlo. Trochu mě mrzí, že obrázky v kalendáři nejsou celé, ale i tak je překrásný




Pro představu přidávám ještě celý.


foto internet

Přeji vám klidné a pohodové únorové dny!

11 komentářů:

  1. Takové dobroty já můžu:-))

    OdpovědětVymazat
  2. Vlasti zelňačku také rádi děláme. Jen místo masoxu uvařím vepřová žebra (uzená jsou nejlepší) a trošku hub neškodí :-)) Zdeňka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žebra nebyla, byla jenom velká chuť a pak ani masox není k zahození :D

      Vymazat
  3. ... tyto staročeské jídla zbožňuji a celá moje rodina...diky za inspiraci co zítra k večeři. .. Věrka

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, zelňačka. Jak já jí miluji! Snad už brzy doroste i mladší dítko její chuti - i když občas se nechá umluvit, protože a jelikož Brouček měl nejradší zelíčkovou polívčičku, tak ona občas také zkusí... Asi brzy zase vytáhneme Karafiátovy Broučky, a k večeři uvaříme hrnec zelňačky. Díky za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani určitě doroste a pak se jí nebude moct nabažit :)

      Vymazat
  5. Mňam, zelňačku, tu tady u nás můžeme.
    Ten kalendář je skutečná moc krásný!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Zelňačku nesním, kdyby mě zabil. :D Přitom mám kyselé zelí ráda.
    Obrázek od Muchy je krásný. :-) Ten kalendář ti docela závidím. ;-) :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za recept,zelňačku jsem nedělala dlouho a jen jsem zhlídla fotky,už jsem se začla olizovat.Dneska uvařena a je výborná.Děkuji za nápad.Monika

    OdpovědětVymazat