pátek 28. února 2014

Koblihy podle Dity

Krásný páteční večer Vám přeji!
Tak tu zase máme víkend, u nás masopustní a já jsem se snad po dvou letech pustila do koblihů. Může za to paní Dita Pecháčková a časopis Albert v kuchyni. Ty její koblihy vypadaly tak nádherně, že jsem neodolala, udělala jsem je z jedné a půl dávky a polovina jich zmizela ještě než stačily vystydnout.


30 g droždí
500g mouky, já jsem dala hladkou napůl s polohrubou
40 g krupicového cukru
250 ml vlažného mléka
40 g másla
4 žloutky
3 lžíce rumu
špetka soli
sklenička meruňkové zavařeniny
asi 300 ml oleje na smažení

Z droždí, části mléka a lžičky cukru připravíme kvásek. Než vzejde vyšleháme žloutky, cukr sůl a změklé máslo. K žloutkové pěně přidáme vzešlý kvásek, rum, mléko a mouku a zaděláme vláčné a hladké těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyválíme na placku, na jednu polovinu naznačíme skleničkou kolečka na která dáme kousek marmelády, překlopíme druhou polovinou a podle marmelády skleničkou vykrájíme koblihy. Necháme je ještě chvíli kynout a smažíme z obou stran na rozpálením oleji. Hotové koblihy necháme na papírové utěrce okapat a pak je pocukrujeme.


Zbytek těsta z odkrojků jsem znovu zpracovala, udělala uzlíky a po usmažení jsem je obalila v cukru se skořicí.


Přeji vám všem krásný víkend!!!

7 komentářů:

  1. Ty si pamatuju, vypadají jedle, velmi:)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty uzlíky z odkrojků jsou prima nápad..... přímo úžasný! Já je vždycky znovu vyválim.... ale tohle je fakt lepší:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem je taky dřív válela, ale ty koblihy už byly takové tuhé, ale tohle je snad ještě lepší než koblihy :-) místo skořice se taky dá dát kakao a to je taky bašta!

      Vymazat
  3. Vypadají nádherně Vlastičko!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. líbí se mi víc uzlíky! Ditu ale jen schvaluji, mám ji ráda :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ty koblihy vypadají krásně. Jen teda ten olej :-D . Já používám na smažení horkovzdušnou fritézu , ale koblihy jsem v ní ještě nezkoušela dělat. Myslím si, že by to ale mělo normálně jít, tak je o víkendu zkusím udělat a uvidíme, jak to dopadne. Děti by mohly mít z domácích koblih radost :-) .

    OdpovědětVymazat