neděle 1. prosince 2013

Svařené víno jako lék

Před časem mi přišel na e-mail zajímavý článek o blahodárných účincích svařeného vína. A protože počasí posledních dnů je opravdu velice chladné a horkých nápojů není nikdy dost rozhodla jsem se, že se s vámi o tento článek podělím.
Autorku neznám a v e-mailu nebyl uveden ani zdroj z kterého článek pochází a tak jenom doufám, že by zveřejnění tohoto článku na mém blogu paní Musilové nevadilo 


Že svařené víno pěkně zahřeje, není žádná novinka. Že ale má skutečně zdravotní účinky, to už zase tak známé není. A jak se vůbec správný svařák připravuje?
Svařák - příjemná prevence proti nachlazení
Nejdříve se podívejme, jak kvalitní víno prospívá zdraví. A potom si můžeme říci, jak postupovat, aby ten náš "svařáček" byl, jak má být. Pro nápoj zvaný "svařené víno" používáme nejčastěji víno červené, na odrůdě a klasifikaci v tomto případě moc nezáleží. Červené víno ‒ ať svařené, nebo "syrové" ‒ má mnoho prospěšných účinků, které jsou obecně známé: čistí cévy, je prevencí chudokrevnosti, zlepšuje trávení, pomáhá při hubnutí.
Méně známé už ale je, že červené víno je velice prospěšné také v chřipkovém období. Má totiž takzvané antivirální a antibakteriální účinky, to znamená, že ničí bakterie (a tedy i streptokoky, původce angíny) a viry (původce chřipek, rým a jiných, zejména sezónních viróz). Že alkohol v těle oslabuje imunitní systém? Některý možná, ale u vína se žádné podobné účinky neprokázaly. Naopak, díky obsahu tříslovin je funkce imunitního systému přímo podporována. Poslední výzkumy opravdu ukazují, že vínem se lze preventivně chránit před virovým onemocněním chřipkou.
To jsou dobré zprávy, že? A teď ještě ten "recept" na správně připravený svařák:
Potřebujete červené víno, samozřejmě.
Také koření, které se do svařeného vína přidává, asi znáte: hřebíček, skořice, citrónová kůra (ta ale není nezbytná ‒ pokud nechcete, nemusí být).
A teď dejte vařit vodu… Ano, vidíte správně, VODU. Vždy použijte přibližně desetinu objemu vína. Když se tedy chystáte připravit svařák z klasické "sedmičky", tedy láhve o objemu 0,75 l, použijte půl až jeden decilitr vody. Do vody vložte koření, řekněme dva dvoucentimetrové kousky skořicové kůry a 6‒8 hřebíčků, případně trochu té zmíněné citrónové kůry.
Když tuto směs důkladně povaříte, získáte zlatavou vonnou esenci. Do ní nalijte připravené víno, důkladně ho oslaďte a ‒ NEVAŘTE. Jenom je třeba tu voňavou léčivou pochoutku pěkně zahřát, maximálně však na 80 °C. To je teplota, při které by vám z vína začal nenávratně mizet alkohol. A to by byla určitě škoda!
Lékaři, lékárníci i hygienici v těchto dnech bijí na poplach, že chřipkové období je tu, že je třeba imunizovat. A mají pravdu. Dejte na ně, imunizujte! Nejraději lahodným svařáčkem…
Autor: Eva Musilová

Já jsem včera svařák podle tohoto receptu dělala a byl výborný!
Přeji Vám všem krásnou první adventní neděli!





4 komentáře:

  1. Vlasti, hned jsem dostala chuť ... úplně cítím to teplo, které se rozlévá po těle s každým polknutým douškem. Já včera dělala pomerančový svařák s bílým vínem.
    Krásnou první aventní neděli ... Věra

    OdpovědětVymazat
  2. Tomu říkám přínosný příspěvek! Hned se jdu podle něj zařídit :-) Svařák miluji...

    OdpovědětVymazat
  3. Vlastičko, dělám ho hodně podobně, jen ten cukr dávám k vodě a koření, svařím to v zlatavý sirup a pak víno.
    Na zdraví :o)
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Tak proto svařené víno tolik miluju!

    OdpovědětVymazat