Před
časem mi přišel na e-mail zajímavý článek o blahodárných
účincích svařeného vína. A protože počasí posledních dnů
je opravdu velice chladné a horkých nápojů není nikdy dost
rozhodla jsem se, že se s vámi o tento článek podělím.
Autorku
neznám a v e-mailu nebyl uveden ani zdroj z kterého článek
pochází a tak jenom doufám, že by zveřejnění tohoto článku
na mém blogu paní Musilové nevadilo
Že
svařené víno pěkně zahřeje, není žádná novinka. Že ale má
skutečně zdravotní účinky, to už zase tak známé není. A jak
se vůbec správný svařák připravuje?
Svařák
- příjemná prevence proti nachlazení
Nejdříve
se podívejme, jak kvalitní víno prospívá zdraví. A potom si
můžeme říci, jak postupovat, aby ten náš "svařáček"
byl, jak má být. Pro nápoj zvaný "svařené víno"
používáme nejčastěji víno červené, na odrůdě a klasifikaci
v tomto případě moc nezáleží. Červené víno ‒ ať svařené,
nebo "syrové" ‒ má mnoho prospěšných účinků,
které jsou obecně známé: čistí cévy, je prevencí
chudokrevnosti, zlepšuje trávení, pomáhá při hubnutí.
Méně
známé už ale je, že červené víno je velice prospěšné také
v chřipkovém období. Má totiž takzvané antivirální a
antibakteriální účinky, to znamená, že ničí bakterie (a tedy
i streptokoky, původce angíny) a viry (původce chřipek, rým a
jiných, zejména sezónních viróz). Že alkohol v těle oslabuje
imunitní systém? Některý možná, ale u vína se žádné podobné
účinky neprokázaly. Naopak, díky obsahu tříslovin je funkce
imunitního systému přímo podporována. Poslední výzkumy opravdu
ukazují, že vínem se lze preventivně chránit před virovým
onemocněním chřipkou.
To
jsou dobré zprávy, že? A teď ještě ten "recept" na
správně připravený svařák:
Potřebujete
červené víno, samozřejmě.
Také
koření, které se do svařeného vína přidává, asi znáte:
hřebíček, skořice, citrónová kůra (ta ale není nezbytná ‒
pokud nechcete, nemusí být).
A
teď dejte vařit vodu… Ano, vidíte správně, VODU. Vždy
použijte přibližně desetinu objemu vína. Když se tedy chystáte
připravit svařák z klasické "sedmičky", tedy láhve o
objemu 0,75 l, použijte půl až jeden decilitr vody. Do vody vložte
koření, řekněme dva dvoucentimetrové kousky skořicové kůry a
6‒8 hřebíčků, případně trochu té zmíněné citrónové
kůry.
Když
tuto směs důkladně povaříte, získáte zlatavou vonnou esenci.
Do ní nalijte připravené víno, důkladně ho oslaďte a ‒
NEVAŘTE. Jenom je třeba tu voňavou léčivou pochoutku pěkně
zahřát, maximálně však na 80 °C. To je teplota, při které by
vám z vína začal nenávratně mizet alkohol. A to by byla určitě
škoda!
Lékaři,
lékárníci i hygienici v těchto dnech bijí na poplach, že
chřipkové období je tu, že je třeba imunizovat. A mají pravdu.
Dejte na ně, imunizujte! Nejraději lahodným svařáčkem…
Autor:
Eva Musilová
Já jsem včera svařák podle tohoto receptu dělala a byl výborný!
Přeji Vám všem krásnou první adventní neděli!
Vlasti, hned jsem dostala chuť ... úplně cítím to teplo, které se rozlévá po těle s každým polknutým douškem. Já včera dělala pomerančový svařák s bílým vínem.
OdpovědětVymazatKrásnou první aventní neděli ... Věra
Tomu říkám přínosný příspěvek! Hned se jdu podle něj zařídit :-) Svařák miluji...
OdpovědětVymazatVlastičko, dělám ho hodně podobně, jen ten cukr dávám k vodě a koření, svařím to v zlatavý sirup a pak víno.
OdpovědětVymazatNa zdraví :o)
Pa, Helena
Tak proto svařené víno tolik miluju!
OdpovědětVymazat