sobota 7. září 2013

Bezinkový likér

Krásný nědělní večer vám přeji!
Všude kolem nás dozrávají bezinky a to je ten pravý čas na přípravu bezinkového likéru. Já jsem po mnoha letech oprášila stařičký recept, trochu jsem ho upravila a výsledný produkt chutnal celé rodině. Nejsem si jistá trvanlivostí, ale vzhledem k chuti si myslím, že se zkazit nestačí.
Tak popadněte košíčky a vypravte se na plody černého bezu dřív, než je za vás sklidí opeřenci :))


 Na jednu dávku ze které vyrobíme něco přes 2 l výborného likéru budeme potřebovat

2,5 l bezinkových kuliček
1 l vody
1 svitek celé skořice
8 celých hřebíčků
1 rovná polévková lžíce kyseliny citrónové
600g cukru
1/2 litru rumu
2 lžičky dobré kávy zalité 100 ml vody



Bezinkové kuličky opereme, zalijeme vodou přidáme koření a kyselinu citrónovou a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme půl hodiny. Necháme vystydnout asi dvě hodiny, potom procedíme přes plátno a lehce vymačkáme. Dáme zpátky na plotnu, přidáme cukr a vaříme další půl hodiny.Kávu jsem dělala ve french pressu ( nebo stačí normálně spařit a opatrně slít bez logru) Kávu přidáme ihned po ukončení varu Po vychladnutí přilijeme půl litru rumu a plníme do čitých vyvařených lahví.
Uchováváme v chladu


8 komentářů:

  1. Vlastičko, na tuhle dobrotu chodím ke kamarádce...
    Mňam!
    Ještě ti musím napsat, že mi ve čtvrtek odpoledne volal Adam ze školy, že přijde domů s kamarády...Co rychle podat, byla jsem právě na zahradě :o) odhodila jsem motyčku, otevřela tvůj blog a umíchala bleskově těsto na bábovku z minulého příspěvku. Tu by vychladnout nenechali, tak jsem ho nalila do košíčků a upekla muffiny. Zmizely jako bleskem, manžel, který tohle moc nejí ukořistil jednu a chválil...
    Děkuji a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak to mám velikou radost! Já jsem na tuhle bábovku úplně zapomněla až minulý týden se po ní sháněla kolegyně. Měla jsem ji na druhém blogu nějak zamotanou mimo recepty a tak jsem ji pro pořádek přendala sem, ať to máme pěkně pohromadě :))

      Vymazat
  2. Vlasti, tak tímto receptem si mi kápla do noty... Zítra se chystám na "lov" bezinek a po nějakém tom receptu na bezinkový likér jsem se sháněla... Sama sice tvrdý alkohol nepiju, ale říkala jsem si, že by to mohla být výborná medicínka pro mého tatínka pod stromeček :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, nevím nevím jestli tahle medicína do Vánoc vydrží, je to ňamka a nějak se rychle ztrácí :))

      Vymazat
  3. Moc děkuji Marie.Už se těším až ochutnám.

    OdpovědětVymazat
  4. Vlasti, likér je skutečně tak dobrý, že dlouho nevydrží. :-D Také jsem ho kdysi dělávala. Už si nepamatuji, jestli jsem dávala celý půl litr rumu, protože nemám ráda, když je v tom moc alkoholu. Ale to se musí ochutnat, jak to komu vyhovuje.
    Vlasti, měj se fajn. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Take jsem to jednou zkusila, ale s vodkou (kvalitni) misto rumu, bylo to vyborne. Vyborny zdroj vitaminu C behem zimnich mesicu! A polepsilo se to casem :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam, tohle bych ráda zkusila vyrobit, jen někde sehnat bezinky.. :)

    OdpovědětVymazat