čtvrtek 25. července 2013

Králík na víně se smetanovou omáčkou a celozrnnými knedlíčky


Po včerejším úspěchu s cuketovými karbanátky, jsem dneska sáhla znovu po novém receptu, tentokrát to byl králík. Recept na tuhle dobrotu pochází z kuchařky apetit a knedlíčky jsou podle ing. Havlíčka.
Dneska jsem nefotila postup, protože jsem při vaření ještě zavařovala, ale myslím, že je tohle jídlo vcelku jednoduché a fotopostup není potřeba.





Králíka naporcujeme, posolíme, opepříme a potřeme bohatě dijonskou hořčicí. Na pánvi rozpálíme olej a porce králíka prudce opečeme. Králíka přendáme do pekáče, podlijeme 300 ml bílého suchého vína  a pečeme v troubě do měkka. Podle potřeby můžeme během pečení podlít vodou.

Když je králík měkký, vyjmeme ho, do výpeku nalijeme 0,5 l 12% smetany a omáčku zahustíme moučným máslem, to připravíme tak, že lžíci másla smícháme s vrchovatou lžící hladké mouky a rozvaříme do omáčky. Omáčku můžeme případně přisolit a připepřit, já jsem přidala i trochu hořčice.



A jak na knedlíčky? Tak ty jsou úplně jednoduché.
Pro čtyři strávníky budeme potřebovat : 6 celozrnných rohlíků, 1,5 dcl mléka, 2 vajíčka a čerstvou kudrnatou petrželku.
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem ve kterém jsme rozšlehali žloutky. Z bílků vyšleháme sníh a přidáme ho s petrželkou k rohlíkům, uděláme kuličky o průměru cca 6 cm a vaříme v páře 15 minut.


4 komentáře:

  1. Vlasti, vypadá to na velmi chutný pokrm. :-) Vyzkoušíme. Právě jsme vytloukli mladé králíky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarmilko, u nás králík není zrovna moc oblíbený, proto jsem vyzkoušela nový recept a vyplatilo se, byl opravdu výborný :)

      Vymazat
  2. Vlasti, králíka po dijonsku neznám a vypadá moc dobře, ale ty knedlíky, ty už jsem dělala a jsou výtečné!
    Šťastnou cestu, pa Helena

    OdpovědětVymazat