úterý 25. srpna 2015

Olejová bábovka s rumem a jablíčky

Pro upečení téhle bábovky jsem se nechala inspirovat na blogu u Soni, ale protože se nám všude válí padaná jablíčka, trochu jsem ji vylepšila.


4 vejce
150g cukru
1 vanilkový cukr
150 ml oleje
150 ml mléka
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
5 lžic rumu
2 lžíce kakaa
3 menší nahrubo nastrouhaná jablíčka

Bílky ušleháme, zašleháme cukry, žloutky a pomalu olej až vznikne hustá žlutá pěna. Ve dvou fázích na středním stupni zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a rum. Nakonec vařečkou vmícháme jablíčka. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy. Ve lžíci vody rozmícháme kakao a vmícháme do zbytku těsta. Kakaové těsto nalijeme na bílé a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 50 minut. Jestli je bábovka upečená zjistíme zapíchnutím špejle. Pokud je špejle po vytažení suchá, je bábovka pečená.



čtvrtek 16. července 2015

Třešňové čatní

Letos je opravdu třešňový rok! Tolik třešní co letos ještě náš 25 let starý strom neměl, už nad ní visela hrozba poražení, ale asi za tu letošní úrodu dostane odklad. A co je úplně nejlepší, třešně nejsou vůbec červivé. Už mám zavařeno, byla bublanina, cpeme se, že nám lezou snad i z uší a na stromě to pořád neubývá. A tak jsem se nechala inspirovat a včera jsem uvařila čatní. Zatím z jedné dávky, protože jsem si nebyla jistá výsledkem, ale už vím, že o víkendu ještě určitě minimálně jednu dávku udělám.


A co budete potřebovat?
1,5 kg vypeckovaných třešní
3 velké cibule
6 stroužků česneku
4 lžíce olivového oleje
2 celé svitky skořice
3 lžičky mletého zázvoru
3 lžičky mleté papriky
1 lžičku mletého badyánu
3 lžičky hořčičného semínka
čili papričky, nebo sušené čili podle chuti
3 lžičky soli
šťáva a kůra z půlky citronu
1 hrnek cukru
několik lžic octa ( já dala asi tři, záleží na vás jak máte rádi ostré) takže ochutnat a případně přioctit



Cibuli nakrájíme na jemno a asi tři minuty opékáme na oleji. Přidáme koření aby se rozvonělo a třešně. Podlijeme trochou vody a necháme asi 20 minut za občasného míchání rozvařit.
Pak přidáme sůl, cukr, prolisovaný česnek a šťávu a kůru z citronu a ještě asi 15 minut na mírném ohni vaříme. Vyndáme skořici, půlku čatní dáme stranou a rozmixujeme. Vrátíme k půlce s kousky, promícháme a nakonec dáme ocet.


Hotové čatní plníme do sklenic a sterilujeme 15minut v páře.
No a můj poznatek. Netušila jsem vůbec co z toho vznikne. Chuť i konzistence mě mile překvapila a k takovému grilovanému masíčku to bude vážně pochoutka. Je hodně zázvorové, takže kdo nemá chuť zázvoru rád, doporučuji lžičku ubrat.
Recept jsem našla zde a upravila podle naší chuti.


pátek 10. července 2015

Máslové sušenky


500g hladké mouky
280g másla
140g moučkového cukru
4 žloutky
vanilková esence
do části těsta můžeme přidat kakao

Na vále zaděláme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v ledničce několik hodin odležet. Sušenky vytlačujeme buď lisem na těsto, anebo masovým strojkem s nástavcem na cukroví.
Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.
Vystydlé sušenky můžeme dozdobit čokoládovou polevou.
Skladujeme v uzavíratelné dóze



sobota 18. dubna 2015

Prezidentská bábovka

Tohle je opravdu báječná voňavá bábovka na neděli. Recept je asi hodně známý, ale pro připomenutí a inspiraci co upéct k nedělní kávě se třeba bude hodit.


200 g másla
300 g moučkového cukru
400 g polohrubé mouky
100 g mletých ořechů
50 g strouhané hořké čokolády
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1 šlehačka
6 vajec

Změklé máslo s cukrem a žloutky vyšleháme do pěny. Všechny sypké suroviny smícháme a zašleháme do těsta střídavě se šlehačkou. Nakonec do těsta lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Bábovka je hodně velká, takže použijte tu největší formu co máte a pečte asi hodinu. Jestli je bábovka hotová vyzkoušíme zapíchnutím špejle.


sobota 28. března 2015

Perníčky plněné povidly

Velikonoce se blíží mílovými kroky a už je nejvyšší čas myslet na výslužku pro koledníky. Co takhle perníčky plněné povidly? Jsou rychlé, těsto nemusí odpočívat a hotové perníčky se hned po upečení jen rozplývají na jazyku!


 
300g hladké mouky
80g moučkového cukru
60g másla
3 lžíce medu
1 celé vejce
1 vrchovatou lžičku koření do perníku
1 lžičku jedlé sody

švestková povidla na naplnění a jedno vajíčko na potření

Máslo a med rozehřejeme a necháme chvíli vystydnout. Přidáme vejce, cukr a koření a metličkou vyšleháme. Mouku smícháme se sodou a prosejeme do medové směsi. Vypracujeme nepříliš tuhé těsto. Není nutné aby těsto odpočívalo. Z těsta vyválíme plát, formičkou naznačíme na jednu polovinu tvary, lžičkou poklademe povidly a druhou půlkou překlopíme. Vykrájené perníčky pečeme na 180 stupňů do zlatova. Horké perníčky potíráme rozšlehaným vejcem a zdobíme podle fantazie.

Já jsem zdobila obarvenou bílou čokoládovou polevou