úterý 7. srpna 2012

Salsa

Po návratu z dovolené mě čekal doma skleník plný zralých rajčat a paprik. Únava po dlouhé cestě musela jít stranou a já se vrhla na zpracování úrody.
Recept na tuhle zeleninovou dobrotu jsem našla loni na blogu u Moniky, trochu jsem upravila množství zeleniny a koření podle možností naší zahrady a vznikla salsa po které se loni jenom zaprášilo a letos už jsem dělala dvě dávky.


Na jednu dávku salsy budete potřebovat:

3 kila rajčat
3 cibule
5 červených paprik
1 balení mražené kukuřice (já jsem měla 450g)
3 velké stroužky česneku
hrst nakrájené celerové natě
1 malý rajský protlak
1 polévkovou lžíci soli
2 polévkové lžíce cukru
50-75 ml octa (záleží na chuti)
feferonky podle chuti



Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a nakrájíme na kostky. Než nakrájíme ostatní zeleninu necháme rajčata vykapat přes cedník přebytečnou šťávu, tím se nám podstatně zkrátí doba vaření.



Všechny suroviny kromě cukru, octa a rajského protlaku smícháme ve velkém kastrolu a přivedeme k varu. Pomalu vaříme asi 40 minut, jde nám hlavně o zredukování tekutiny.
Nakonec přidáme protlak, ocet a cukr, krátce povaříme a plníme do sklenic. Sterilujeme 20 minut.
Salsu dávám na pizu, výborná je i jako příloha ke grilovanému masu.


4 komentáře:

  1. Vlasti, tak tohle budu muset vyzkoušet. Já letos sázela rajčata hlavně na takovéto dobroty. Díky za receptík ... Věra

    OdpovědětVymazat
  2. Vlasti, to vypadá vážně dobře! Letos mám nasázeno hodně rajčat, začínají červenat, tak pár sklínek vyzkouším. Moc děkuji!

    OdpovědětVymazat
  3. Děvčata, vyzkoušejte a určitě nebudete litovat je to opravdu zeleninová dobrota s mnohostranným využitím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vlasti, ty si tedy holka činu! Loni jsem ji taky dělala, taky jsem si ji trochu upravila a výsledek byl výborný! Letos na ni ještě nedošlo...
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat