Dýní si letos užíváme vrchovatě, na sladko i na slano.
Polévky, sušenky, šneky, koláče sladké i slané, miluji tohle dýňové období
Sladké dýňové koláče jsou u nás už podzimní stálicí, ale letos jsem objevila recept na slaný koláč a ani ten nemá chybu 😋
150g hladké mouky
100g studeného másla
1 vejce
špetka jedlé sody
špetka soli
3 lžíce mléka
Máslo nasekáme do mouky smíchané se sodou a solí a uděláme drobenku. Přidáme vejce a studené mléko a rychle vypracujeme těsto. Já ho dělám ve food procesoru. Těsto zabalíme do fólie a odložíme do ledničky.
💛💛💛
Náplň:
1 cibuli
cca 300g dýně (máslová nebo hokaido) nakrájené na kostičky
50g anglické slaniny
4 vejce
1 šlehačka
100g strouhaného sýra (gouda, čedar)
pepř, sůl, půl lžičky uzené papriky, lžička tymiánu
Pokrájenou cibuli a slaninu na kostičky orestujeme na lžíci oleje. Přidáme dýni, osolíme a opepříme a restujeme až je dýně poloměká. Necháme vychladnout. Vejce prošleháme se šlehačkou, přidáme dýňovou směs, nastrouhaný sýr a koření. Dosolíme a dopepříme podle chuti.
💛💛💛
Těsto vyválíme, vložíme do kulaté koláčové formy. Na těsto položíme pečící papír, zatěžkáme fazolemi a dáme předpéct na 170 stupňů po dobu 15 minut. Papír s fazolemi potom sejmeme, na těsto nalejeme náplň a dáme péct na dalších 35-40 minut dokud nebude náplň i v prostředku pevná. Koláč necháme chvíli vychladnout a podáváme.
💛💛💛
A protože máme dýní spoustu a máme je rádi 😁, upekla jsem i můj oblíbený pumpkin pie
Bez tohohle koláče by podzim nebyl podzimem 🎃🎃🎃
A co vy, taky si užíváte dýňový podzim?
Přeji vám krásný zbytek října a děkuji za vaše zastavení
🎃🎃🎃
Hokaido občas dostanu, takže u nás je to nejvíc o polévce. Ale ten recept na koláč na slano by za upečení stál. Nemám obavu, že by nechutnal.
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka