Listí z liliovníku ve kterém jsem housky fotila je už dávno uklizeno, ale teprve teď jsem se dostala k sepsání receptu. Inspiraci jsem našla u Báry-máma peče doma a jsou opravdu výborné, syté a jen tak namazané máslem jsou úplně nejlepší.
250 ml vlažného mléka
1/2 kostky droždí
6 g soli
500 g hladké mouky
25 g cukru
45 g rozpuštěného vychladlého másla
60 g nastrouhaného parmazánu
1 vejce do těsta+ 1 na potření housek
sezam a mák na posypání
💛💛💛
Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek do kterého rozdrobíme droždí, zalejeme ho částí vlažného mléka a necháme 15 minut na teple vzejít kvásek.
Potom přidáme zbytek surovin a vypracujeme vláčné těsto, které necháme cca hodinu kynout.
💛💛💛
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných částí, vytvarujeme kulaté bochánky. Protože je právě čas dýní, zavázala jsem je provázkem do podobného tvaru a nechala ještě 20 minut dokynout
Vykynuté houstičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a mákem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut
Vyzkoušejte, určitě nebudete litovat.
Přeji vám pohodové listopadové dny a děkuji za vaše zastavení
💛💛💛
Vypadají báječně. Díky za recept. Eva
OdpovědětVymazathttp://es-ideas.blogspot.com/
príma tip na víkend, překvapím rodinu, děkuju.... Eva
OdpovědětVymazatAch jo! Zase recept, který mne fakt láká. Nejdříve, ale musím upéci ten věnec !
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Úžasný nápad. Škoda, že moji hoši nejsou kreativní a neocení. Makový květ jsem už upekla, chutnal moc. Zítra se dám do posvícenských koláčů, manžel na ně dostal chuť, koupil mák, tvaroh, švestková povidla máme domácí a z jablek se právě dodělávají v troubě. Má pršet, na zahradu nemůžu, budu se tedy patlat s koláči (PS mám je také ráda, ale ty od tety, bez práce, byly nejlepší) Alena
OdpovědětVymazatNo upřímně, vyndavat ty provázky bylo peklo, ale co by člověk pro hezkou fotku neudělal :D příště budou klasické housky to těsto je vážně skvělé! No a koláče, to je klasika a zaručený úspěch u strávníků. U nás chladne dýňový koláč, moje premiéra jsem zvědavá až zakrojím :)
VymazatZkusila jsem dnes, vázala jsem režnou nití, kterou jsem natřela sádlem, i tak nebylo rozvazování žádná skvělá zábava, ale těsto je opravdu vynikající Alena
Vymazat