neděle 30. října 2022

Podzimní věnec s jablky a skořicí

 Prodloužený víkend pomalu končí a že se tedy vydařil, jen co je pravda.
Počasí jako v létě a dokonce celé tři dny no nádhera. Stihli jsme spoustu podzimních prací na zahradě, dokonce poslední grilování a nesměl chybět ani moučník ke kávě. Tentokrát taková variace na estonský kringel, skořicové šneky a jablečný štrůdl, ale co vám budu povídat, kde jsou jablka a skořice to vážně můžu a byla to veliká dobrota.


A tady je recept:

450g hladké mouky
1/2 kostky droždí
230-250 ml mléka
2 polévkové lžíce cukru
1 vejce
50g rozpuštěného másla
špetka soli
💛💛💛
Do mísy dáme mouku, uděláme do ní důlek a rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, trochu vlažného mléka, zamícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek. Přidáme zbytek surovin, mléko opatrně, aby nebylo těsto moc řídké a vypracujeme pružné těsto, které necháme asi hodinu na teplém místě vykynout.
💛💛💛
Mezitím si připravíme náplň
50 g změklého másla utřeme se dvěma lžícemi skořice a dvěma lžícemi cukru
💛💛💛
Vykynuté těsto vyválíme na velký obdélníkový plát, ten potřeme náplní a na ní na hrubém struhadle nastrouháme 2 velká jablka. Po delší straně svineme do závinu, který podélně rozřízneme na dvě poloviny. 
Stočíme je do copu, který spojíme do kruhu a necháme asi 20 minut dokynout.
Pečeme 30-35 minut na 180 stupňů do zlatova




Letošní říjen byl dokonalý, plný barev a sluníčka. Díky za každý takový den







Přeji vám pohodový nedělní večer a děkuji za vaše zastavení
💛💛💛


8 komentářů:

  1. Vlasti, vypadá náramně a v kulisách tvé krásné zahrady v podzimních barvách... prostě ach!
    Přeji krásné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. moc hezké, zahrada i koláč,Sv.

    OdpovědětVymazat
  3. Vlasti, koláč už jsem obdivovala na IG, vypadá lákavě. A na zahradě to máš krásně podzimně vybarvené.
    Přeji fajn listopad. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Recepty od Tebe jsou vždycky OK. Takže určitě na neděli upeču ! Jelikož mám ráda vše z kynutého těsta,už se teď těším.
    Krásné fotky od vás !
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Krásně je u vás, no a ten koláč , mňam, můžu se prosím zeptat jak asi velký obdélníkový plát, se rozválí? Děkuji Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čím větší, tím lepší, vyválím jak to jde, je potom víc naplněný a když je náplně málo nastavím povidly :)

      Vymazat
  6. Vija
    Vlasti, zaskočila jsem, nakoukla jsem a už vím co upeču. Lákáš na dobrotu krásně nafocenou. Měj prima víkend. J

    OdpovědětVymazat
  7. Užasné fotky. Milujem tú vašu keramiku. Tento koláčik robievame už roky. Je to kringel. Myslím že rakúsky koláč. Dá sa s praviť aj na slano. Je výborný. Pekný večer prajem Lenka

    OdpovědětVymazat