Prodloužený víkend pomalu končí a že se tedy vydařil, jen co je pravda.
Počasí jako v létě a dokonce celé tři dny no nádhera. Stihli jsme spoustu podzimních prací na zahradě, dokonce poslední grilování a nesměl chybět ani moučník ke kávě. Tentokrát taková variace na estonský kringel, skořicové šneky a jablečný štrůdl, ale co vám budu povídat, kde jsou jablka a skořice to vážně můžu a byla to veliká dobrota.
A tady je recept:
450g hladké mouky
1/2 kostky droždí
230-250 ml mléka
2 polévkové lžíce cukru
1 vejce
50g rozpuštěného másla
špetka soli
💛💛💛
Do mísy dáme mouku, uděláme do ní důlek a rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, trochu vlažného mléka, zamícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek. Přidáme zbytek surovin, mléko opatrně, aby nebylo těsto moc řídké a vypracujeme pružné těsto, které necháme asi hodinu na teplém místě vykynout.
💛💛💛
Mezitím si připravíme náplň
50 g změklého másla utřeme se dvěma lžícemi skořice a dvěma lžícemi cukru
💛💛💛
Vykynuté těsto vyválíme na velký obdélníkový plát, ten potřeme náplní a na ní na hrubém struhadle nastrouháme 2 velká jablka. Po delší straně svineme do závinu, který podélně rozřízneme na dvě poloviny.
Stočíme je do copu, který spojíme do kruhu a necháme asi 20 minut dokynout.
Pečeme 30-35 minut na 180 stupňů do zlatova
Letošní říjen byl dokonalý, plný barev a sluníčka. Díky za každý takový den
Přeji vám pohodový nedělní večer a děkuji za vaše zastavení
💛💛💛
Vlasti, vypadá náramně a v kulisách tvé krásné zahrady v podzimních barvách... prostě ach!
OdpovědětVymazatPřeji krásné dny, Helena
moc hezké, zahrada i koláč,Sv.
OdpovědětVymazatVlasti, koláč už jsem obdivovala na IG, vypadá lákavě. A na zahradě to máš krásně podzimně vybarvené.
OdpovědětVymazatPřeji fajn listopad. D.
Recepty od Tebe jsou vždycky OK. Takže určitě na neděli upeču ! Jelikož mám ráda vše z kynutého těsta,už se teď těším.
OdpovědětVymazatKrásné fotky od vás !
Měj se hezky !
Hanka
Krásně je u vás, no a ten koláč , mňam, můžu se prosím zeptat jak asi velký obdélníkový plát, se rozválí? Děkuji Marie
OdpovědětVymazatČím větší, tím lepší, vyválím jak to jde, je potom víc naplněný a když je náplně málo nastavím povidly :)
VymazatVija
OdpovědětVymazatVlasti, zaskočila jsem, nakoukla jsem a už vím co upeču. Lákáš na dobrotu krásně nafocenou. Měj prima víkend. J
Užasné fotky. Milujem tú vašu keramiku. Tento koláčik robievame už roky. Je to kringel. Myslím že rakúsky koláč. Dá sa s praviť aj na slano. Je výborný. Pekný večer prajem Lenka
OdpovědětVymazat