pondělí 13. září 2021

Rajčatová marmeláda

 Rajčatová sezóna vrcholí a že je letos opravdu vydatná.
Všechna ta leča, palivce a kečupy už mi lezou krkem a tak jsem se pustila do rajčatové marmelády.
Už jsem ji kdysi dělala, ale chutnala jak hodně sladký kečup a už jsem ji potom nikdy nedělala až teď. Pár skleniček na zkoušku, ochucenou meruňkovou trestí, perníkovým kořením a rumem. No a výsledek je víc než dobrý, je výborná a chutná i manželovi, který byl zásadním odpůrcem :)


Dávka je na cca 9 skleniček od jogurtu.

2,5 hodně zralých co nejmasitějších rajčat
700 g cukru krupice
2 balení gelfix  2:1
šťáva z jednoho menšího citrónu
půl čajové lžičky koření do perníku
1/3 lahvičky meruňkové tresti
2 lžíce rumu

Rajčata nakrájíme na čtvrtky a v širokém kastrolu rozvaříme na hustou kaši. Klidně hodinu.
Potom propasírujeme. Já jsem z toho množství měla 1,6 kg protlaku. Do dvou lžic cukru vmícháme gelfix, zamícháme do vlažného protlaku a přivedeme k varu. Po 5 minutách varu přidáme zbytek cukru, koření a citrónovou šťávu. Vaříme 10- 15 minut, potom dáme trochu marmelády na talířek do ledničky. Pokud želíruje odstavíme ji a vmícháme meruňkovou tresť a rum. 
Plníme do skleniček a 15 minut sterilujeme.


Zahrada letos vydává opravdu bohatou úrodu a to nejen rajčat. I papriky, dýně, brambory... borůvky sklízíme už druhý měsíc a teď začaly na nových letorostech zrát maliny, je to vážně radost.









Přeji vám krásné dny babího léta a děkuji za vaše zastavení :)




11 komentářů:

  1. Vlasti, je to radost, když zahrada dává bohatou úrodu. Marmeládu z rajčat jsem nikdy nejedla, ale věřím, že je dobrá. Na chalupě máme také kanadské borůvky a letos jich bylo opravdu hodně. Něco jsme snědli, něco dovezli vnoučatům. Upekla jsem koláč a zbytek je v mrazáku.
    Přeji krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Vlasti, to je bohatá a krásná úroda. Radost pohledět:-) A i na ty krásné jiřinky :-)
    Marmeláda z rajčat mě zaujala, máš nějaké speciální využití ?
    Měj se hezky :-) Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko my máme marmeládu rádi na domácí chléb s máslem a tahle je tedy úplně boží 😍
      No a jiřiny se letos taky moc vydařily, jen jim musím příští rok věnovat víc místa mám je moc blízko u sebe a některé tím trpí

      Vymazat
  3. Úrodu tedy máš krásnou.Jiřiny jsem taky pěstovala a pak nějak přestala. Když je u Tebe vidím, tak asi příští rok je zase nasadím.
    Rajčatovou marmeládu jsem ještě nejedla, ale nepochybuji, že je dobrá.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Vlasti, taková mňamka. Já si letos koupila sazenice rajčat a ve finále z nich vylezly schery rajčátka:-D takže úroda pidi, takže možná tak do pusy. Takže tu tvou úrodu opravdu tiše závidím.

    OdpovědětVymazat
  5. Tedy, to je bohatá úroda a ta krásná rajčata - to je jak malý stromek. Mně všechna rajčata venku napadla plíseň a neměla jsem ani jedno. Ve skleníku byla úroda bohatá. Letos mi nešly ani cukety, dýně bylo pramálo, ale ty ještě rostou. Krásná úroda

    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Krásný den, jen tiše závidím vaši krásnou zahradu a hlavně úrodu. Mohu se zeptat, zda-li nějak ošetřujete rajčátka proti plísni? Já bych jich taky měla, kdyby ta potvora plíseň mi to vše nezlikvidovala. Děkuji za krásný blog
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Venkovní rajčata stříkám jednou za sezónu přípravkem proti plísni ve fázi malých zelených plodů abych dodržela ochrannou lhůtu. A potom už to nechávám na přírodě. letos mám odrůdu start a ta je prý proti plísni odolnější. Letos jsem se dočetla o postřiku polyversum, je to přírodní preparát a prý dokonce i funguje tak ho příští rok vyzkouším místo chemie :)

      Vymazat
    2. Moc děkuji za vaši odpověď, dneska se chystám na vaši rajčatovou marmeládu:-), radu si ukládám a snad příští rok bude líp. Ještě jednou děkuji za váš blog, musí to stát hodně úsilí a času, já už tři dny čtu a čtu.... :-) Markéta

      Vymazat
    3. Jé tak to mám radost, že se na můj blog vracíte :) Měla jsem ještě jeden Cestičky sem a tam na blogu cz. ale po jeho zániku jsem se začala věnovat tomuhle spícímu a jsem ráda, že jsem neskončila úplně jako mnozí.

      Vymazat