čtvrtek 10. ledna 2019

Kostel svatého Víta

Krásný zimní den vám přeji. Dneska bych vám chtěla blíže představit dominantu naší vesnice-Kostel svatého Víta. Mám ho ráda a ráda ho i fotím, ale to asi vy co mě sledujete na instagramu víte. Je vážně hodně fotogenický a od té doby co dostal novou střechu a fasádu obvzlášť. No a navíc na něj celý život koukám z okna kuchyně. Pravda, před víc než dvěma roky se moje kuchyň odstěhovala o několik desítek metrů dál, ale tím výhled jenom získal :)
Náš kostel se ve starých kronikách připomíná již v roce 1354, ale ve skutečnosti prý je mnohem starší. Na počátku třicetileté války byl silně poškozen, znovu vybudován a několikrát přestavován, přistavován a opravován. Nynější podoby nabyl v roce 1876 a poslední velká oprava střechy a fasády skončila v roce 2013. Každou neděli se v kostele koná bohoslužba a o Štědrém večeru půlnoční.
No a tak jsem dneska využila té ladovské zimy a šla fotit, když jsem vyrazila, klubalo se i sluníčko, ale byla to jen chvilka a nakonec z toho nic nebylo.
Pohed na část vesnice od kostela




 Hřbitov je úplně zasypaný sněhem, přede mnou tudy prošel jeden člověk.


pár detailů




Na hřbitově se nachází taky socha sv. Jana Nepomuckého, pochází z roku 1771 a je hodně poničená.




Ještě pohled přes hřbitovní plot



8 komentářů:

  1. Vlasti, nádhera. Se sněhem to nemá chybu ;)
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
  2. Vlasti, krásné fotky i kostel. A s tím sněhem, to je o to kouzelnejší :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  3. Vlasti, krásné místo a povedené fotky. Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Vlasti, krásné zimní fotografie kostela.

    OdpovědětVymazat
  5. Vlastičko, kostel znám skutečně z mnoha tvých fotek a je moc krásný! Máš úžasný výhled!
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. ...zdravim vas pani Vlasto..tak jsem si rikala,..ze asi uz fungujete na tom druhem blogu,..a je to tak,..jsem rada,..ze jste to nevzdala,..rada koukam na vase fotografie,..sama jsem prilezitostna fotografka,..dostala jsem fotoaparat k sedesatinam,..rada ctu vase prispevky,..je to podobne,..jako kdyz listuji casopisem Venkov a styl,..taky takove pohlazeni na dusi,..preji vam ,..aby byl letosni rok DOBRY,..a beze ztrat,,Nila z Kutne Hory

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jeste k tem fotografiim ...ja si nechavam delat ve Fotolabu a zakladam do alb..vnucce jsem kdysi zalozila tzv.cancak,..kam si sama malovala,..no a ja jsem se v sedasati znovu provdala a zalozila jsem si Kroniku,..kam zapisuju zajimave okamziky,..lepim vstupenky,..obrazky,..atd

      Vymazat
    2. Děkuji za krásné řádky, jsem ráda, že jste mi zůstala věrná i tady. Starat se o dva blogy bylo náročné a tak jsem si nakonec vybrala ten, který je uživatelsky přívětivější. Ten druhý zachovám, přece jenom je tam kus mého života, taky taková kronika, i když virtuální :)
      Já už asi zůstanu věrná fotoknihám, jak jsem už psala čtyřicet let fotím a tvořila jsem různá alba, ale fotoknihy mi přirostly k srdci nejvíc :)

      Vymazat