úterý 25. března 2014

Hummus

Dneska necháme stranou mlsání a budeme se věnovat trochu zdravější stravě.
Hummus, je vlastně pomazánka z cizrny a cizrna se traduje jako nejkvalitnější luštěnina. Trochu jsem zapátrala na internetu a zjistila co všechno dobrého do sebe pojídáním cizrny dostaneme a myslím že to stojí za to, no posuďte sami.
Pro významný obsah polysacharidů, bílkovin, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek je cizrna často označována jako nejkvalitnější luštěnina. Je zdrojem nejdůležitějších živin. Lidskému tělu dodá také spoustu energie, jelikož ve 100 gramech je přibližně 360 kcal. V cizrně se tedy nachází sacharidy, železo, proteiny, zinek, vláknina, draslík, niacin, sodík, kyselina listová, vitamin A, vápník, vitaminy B1, B2 a B6, fosfor, vitamin E, hořčík a  vitamin C.
Díky svému jedinečnému složení podporuje cizrna vzdor vůči stárnutí. Pomáhá totiž s obnovou buněk i regenerací obecně. Také posiluje imunitní systém, který zvláště v dnešní uspěchané době bývá ohrožován mnohými negativními vlivy. Cizrna napomáhá v boji proti vysokému cholesterolu (díky kvalitním tukům a vláknině), čímž pomáhá předcházet arterioskleróze a infarktu myokardu, a v neposlední řadě zvyšuje obranu nervové soustavy před působením stresu
zdroj internet
 foto internet

A teď k samotnému receptu. Na internetu je jich spousta a né každý má rád arabské koření, takže já jsem hummus udělala tak aby nám chutnal.

200 g cizrny
3 lžíce olivového oleje
3 velké stroužky česneku
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce dijonské hořčice
sůl, chilli

Cizrnu namočíme na několik hodin, nebo přes noc do vody. Potom vodu slijeme, dáme čistou a cizrnu uvaříme do měkka. Slijeme, ale vodu zachováme pro případné naředění. Cizrnu ho hladka rozmixujeme, přidáme prolisovaný česnek, olej, citrónovou šťávu a hořčici. Osolíme a přidáme chilli podle chuti. Promícháme a pokud se vám pomazánka bude zdát hustá můžete ji naředit vodou z vaření cizrny.



Podáváme nejlépe na domácím chlebu, výborná je s rajčetem a čerstvou pažitkou.


6 komentářů:

  1. Určitě udělám ,ale u nás to budu jíst jen já,moji chlapy jsou na maso.

    OdpovědětVymazat
  2. Maruško, i já mám doma masožravce, ale tohle jedl taky, jednou za čas je to příjemná změna :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vlasti. Cizrnu miluji. Mám jí ráda i uvařenou samotnou. Ale každopádně jsi mi dala tip na zítřejší večeři. Jdu jí namočit. Lenka

    OdpovědětVymazat
  4. Cizrnu miluji. Hummus ale doma jím sama. Zato když jí udělám na paprice (podobně jako maso na paprice), tak zmizí a i hrnce jsou vylízané.

    OdpovědětVymazat
  5. Na hummus se chystám už dlouho. Na dovolené nám moc chutnal, ale ještě jsem se nedostala k tomu, abych ho udělala. Tenhle recept mě už k tomu určitě nakopne.

    OdpovědětVymazat
  6. Vlastičko, recept na hummus chci dát na blog už dlouho., Dělám ho trochu jinak než ty, tak se třeba taky jednou dočkáte :o)
    Pohodový večer, pa Helena

    OdpovědětVymazat