Krásný
večer přeji! Po delší době přicházím s dalším receptem.
Ovocný tvarohový dort jsem pekla pro manžela k svátku. Inspiraci
jsem našla na blogu u Mariny.
Ořechový
korpus
3 vejce
80 g moučkového cukru
75 g polohrubé mouky
60 g mletých ořechů
3 vejce
80 g moučkového cukru
75 g polohrubé mouky
60 g mletých ořechů
Z
bílků vyšleháme sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny,
vmícháme mouku s mletými ořechy a nakonec sníh z bílků.
Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou, nalijeme těsto a
upečeme.
Tvarohová
náplň
500
g měkkého tvarohu (lepší je ve vaničce)
250
ml smetany ke šlehání
4
plátky želatiny (7 g)
2
lžíce moučkového nebo vanilkového cukru
želatinu namočíme na deset minut do vody a potom ji ve vodní lázni rozpustíme. Šlehačku vyšleháme do tuha, tvaroh smícháme s cukrem zamícháme do něho rozpuštěnou želatinu a nakonec šlehačku. Tvarohový krém naneseme na vystydlý korpus a dáme vychladit.
Ovocná
želatina
20
g želatiny
750
ml vody + 3 až 4 lžíce červeného sirupu
nebo
600 ml vody + 150 ml šťávy z červeného ovoce
nebo
600 ml vody + 150 ml šťávy z červeného ovoce
200
g červeného ovoce (maliny, jahody, višně - může být i
mražené)
2
lžíce moučkového cukru
Želatinu
dáme nabobtnat na 10 minut do 750 ml vlažné vody promíchané se
sirupem, poté ji rozpustíme za stálého míchání ve vodní
lázni. Za občasného míchání ji necháme schládnout do momentu,
kdy začne lehce houstnout.
Na
ztuhlou tvarohovou náplň rozprostřeme ovoce, které případně
dosladíme moučkovým cukrem a přelijeme je tuhnoucí želatinou.
Dáme vychladit do ledničky nejlépe přes noc.
Druhý den dort vyndáme z formy a ozdobíme šlehačkou
Ten musel byt dobry az se olizuji.
OdpovědětVymazatVypadá úžasně Vlastičko!
OdpovědětVymazatPřeji hezkou neděli, Helena
Dort je parádní! :-)
OdpovědětVymazatMám ráda ovocné dorty. Jsou lehčí (na jídlo) než těžké máslové. I když ty jsem měla také ráda.
Manželovi přeji dodatečně vše nejlepší. :-)
Tak to vypadá moc hodně jedle :)
OdpovědětVymazatKrásně vypadá a určitě to bude taky chutnat.
OdpovědětVymazatU nás na to žele moc nejsou.... ale ořechové korpusy mám ráda:-))
OdpovědětVymazatTo je luxusní dort, Vlasti, u nás jsou ovocné dorty se šlehačkou náramně oblíbené. Tenhle musel být samá chuť!
OdpovědětVymazatMám dotaz, musí být korpus ve formě při vstvěení tvarohu a želatiny ? Nemám otevírací formu, takže bych korpus vytáhla a dál vrstvila bez formy.. myslíte že to vadí ? že se tvaroh z dortu "nerozteče"
OdpovědětVymazatTvaroh z dortu nevyteče, ale želatina ano, ta je úplně tekutá, ztuhne až po několika hodinách, takže bez otevírací formy určitě ne.
Vymazat