pondělí 3. února 2014

Kváskový chléb

Jak už jsem se zmínila na mém druhém blogu, pekla jsem v sobotu svůj v pořadí druhý kváskový chléb. Ten první mi na radiátoru ústředního topení překynul a šel mi špatně vyklopit z ošatky. Konečný výsledek byl nakonec ucházející a nastal druhý pokus a ten dopadl tahkle.





Kvásek jsem si vypěstovala podle tohoto návodu, je to tam všechno popsané krok za krokem a nemá cenu pokoušet se o sepsání jiného postupu.




No a pak jsem zadělávala, tak nějak od oka asi takhle. Jediné co jsem odvážila bylo 200g kvásku do něho jsem přidala 100 ml vody a tolik žitné mouky aby vzniklo řídké, ale ne příliš tekuté těsto tuhle proceduru jsem udělala večer. Misku jsem zakryla potravinářskou fólií, zabalila do ručníku a nechala do rána pracovat. Tenhle základ jsem ráno přendala do pekárny přidala 2 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu a tolik hladké pšeničné mouky až se těsto k pekárně příliš nelepilo. Těsto jsem v pekárně nechala do prvního promíchání, potom jsem ho vyndala a na hodně pomoučněném vále vytvarovala šišku chleba, tu jsem vložila do hodně vysypané ošatky a nechala kynout. Když byl chleba pěkně nad ošatkou asi za hodinu, dala jsem nahřát troubu i s plechem na 230 stupňů. Po nahřátí jsem na dno trouby vložila kastrůlek s vodou, který jsem tam ponechala celou dobu pečení, Na horký plech jsem vyklopila chleba a pekla jsem ho padesát minut, po 15 minutách jsem teplotu snížila na 180 stupňů.
Záměrně neuvádím přesnou gramáž mouky, nikdy jsem chléb podle žádného přesného návodu nepekla, protože každá mouka se chová jinak, jednou je těsto řídké, podruhé husté prostě se to musí vyzkoušet.
Ale pokud máte takhle přes zimu trochu času a chcete experimentovat určitě tento nebo jiný kváskový chléb vyzkoušejte protože je výborný nesrovnatelný s kvasnicovými chleby a mnohem lepší než z obchodu!



Přeji vám krásný večer a pohodové únorové dny!


15 komentářů:

  1. Vlasti vypadá suprově. Já jsem začala s kváskovým chlebíkem asi před Dvěma týdny a od té doby ho peču obden. Všem nám moc chutná. Dnes mi přišly ošatky na kynutí, tak se těším až bude mít zítra ten správný tvar. A jinak souhlasím, ža každá mouka se chová jinak. Také stále dosypávám nebo dolévám od oka. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, tak ať se v ošatce podaří, hlavně ji pořádně vysypej moukou aby se pěkně vyklopil!

      Vymazat
  2. Mě to přijde moc složitý,ale vypadá skvěle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No popravdě je to běh na dlouhou trať, ale vzhledem k tomu že jsme na něj s manželem sami nepeču moc často a hlavně je to radost když se podaří :)

      Vymazat
  3. Vlasti,
    nalákala jsi mě. Chlebíček vypadá nádherně. Zdeňka P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak chutná! Jestli chceš dám ti pro začátek trochu hotového kvásku :)

      Vymazat
  4. Peču kváskový chleba asi 3/4 roku a vypadá to, že se toho úkolu nezbavím. Kupuji si v chlebovou mouku po 15kg balení, což chleba neskutečně zlevní. Peču jak v troubě, tak i v dom. pekárně. Stvořila jsem si recept, který je syntézou asi 4 receptů. Podle rad zkušenějších nechávám kynout i finální těsto v chladu (klidně i dole v ledničce minimálně přes noc nebo i déle. Tohle kynutí v chladu zajistí pěkné prokysání. Chleba nařezávám žiletkou, má to praktický i estetický význam. Zatím dělám chleba s max 50% žitné, spolehlivě se daří. Na chleba s větších podílem žitné si prozatím netroufám. Stejně si člověk rozmlsal celou rodinu a teď, babo, peč:-)MarunaP

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten nápad s kynutím v ledničce delší dobu se mi líbí, vzhledem k tomu že chodím do práce přemýšlela jsem jak to udělat aby se dalo péct i ve všední den, tohle je řešení. Dík za typ :)

      Vymazat
  5. Pěkný kváskový a gratuluji k přestupu na tuhle disciplínu:) Jen mi přijde, že ho necháváš málo kynout. Proto ti možná i praskl. Ale hlavně že chutná! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťo, už mi utíkal z ošatky tak musel do trouby, možná dám příště méně kvásku a prasklina nevadí. Pamatuji si, že když jsem byla malá a chodila s babičkou nakupovat vždycky jsme vybíraly chleba s prasklinou takže já to beru jako plus a vzpomínku na dětství :)

      Vymazat
    2. Jojo, praskliny my taky rádi:) Ideálně nahoře nařezávám žiletkou, aby to prasklo tak jak chci:)

      Vymazat
  6. paaani ten je ukazkovy! fuu, akoze recept si odlozim a uvidim ci sa do toho pustim, ale vyzera to tak lakavo, ze asi neodolam :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vlasti, zatím jsem nedostala odvahu o upéct, za to mám velkou chuť ho ochutnat :o) Tak se budu muset pochlapit...
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Vlasti, chlebíček se ti moc povedl. :-)
    Taky mám praskliny ráda. Jako dítě jsem je olamovala a jedla. To bylo na celém chlebu nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  9. Vlasti, chleba se ti podařil. Já peču kváskový chleba od konce září,kdy jsem obdržela kvásek od švagrové. Ten stále dokrmuji a používám. Ošatku na kynutí jsem si koupila teprve nedávno. Před tím jsem chleba nechávala kynout na utěrce v keramické formě. Stále vychytávám mouchy a učím se. Tak ať se ti pečení daří!

    OdpovědětVymazat