Krásné sobotní odpoledne vám přeji!
Letošní rok jsem začala tak trochu netradičně-zavařováním. Nejdříve červenou řepu, klasiku ve sladkokyselém nálevu s fenyklem a dneska dýňovo-meruňkový džem. Recept na džem byl publikován v podzimním dekoru. Dýní hokaido se urodilo vrchovatě, i ty šušené meruňky jsem měla koupené od podzima jenom čas se nějak nedostával tak dneska konečně.
1 kg dužniny z dýně hokaido
1/2 kg pískového cukru
200 g sušených meruněk ( nejlépe nesířených v bio kvalitě)
šťáva z jednoho citrónu
panák rumu
Dýni oloupeme vyndáme jádra a nakrájíme na kostičky. Meruňky nakrájíme na malé kousky v kastrolu smícháme dýni s meruňkami přidáme cukr a citrónovou šťávu promícháme a necháme do druhého dne odstát.
Druhý den vaříme za občasného zamíchání na mírném plameni džem do zhoustnutí. Před koncem varu jsem do džemu zamíchala panáka rumu a protože se mi zdál hodně sladký přidala jsem ještě šťávu z půlky citrónu.
Po naplnění do skeniček jsem džem sterilovala dvacet minut.
Všechny recepty, které na tomto blogu najdete jsou vyzkoušeny v naší kuchyni a otestovány mlsnými jazýčky mé rodiny :)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
-
Pomalu se nám to blíží tak ještě jeden receptík na vánoční cukroví Tohle linecké těsto je výborné, křehké,hned měkké. Používám ho i na ...
-
Krásný pondělní večer Vám přeji! Letí to letí a včera jsme zapálili už druhou svíčku na adventním věnci. V sobotu jsme byli na trhu a odpol...
-
Pokud máte rádi mák a makovec, je tahle bábovka přesně to co hledáte! Recept na ni jsem našla na Maminčiných receptech, je rychlá, vláčná...
-
Na cca 60 báječných medových trubiček budete potřebovat tyto suroviny: 250g hladké mouky 100g moučkového cukru 50g Hery 2 lžíce medu 2...
-
Recept na tenhle dort jsem objevila tady a jako mnoho dalších receptů z tohoto blogu mohu jenom doporučit. Na dort 26cm budete potřeb...
Hmm, ten bych mohla zkusit.... no samo že až na podzim:-))) Normální dýňový nikdo nechce, s meruňkama by snad mohli ... jinak se sušenýma meruňkama dělám pomerančový, taky dobrý:-))
OdpovědětVymazatAjko, džem je dobrý, ale na mě skoro moc sladký jestli ho budu ještě dělat dám míň cukru, v receptu byl důraz na nesířené meruňky, ty moje sířené byly a meruňková chuť není příliš výrazná tak jsem to vylepšila rumem a do dvou skleniček jsem píchla kousek skořice nechám to pár dní rozležet a pak ochutnám a napíšu jak to vůbec dopadlo :)
Vymazattak to si opisuju a příští rok, jestli teda něco vyroste ne jak letos, do toho jdu :) moc děkuju za recept Radana
OdpovědětVymazatRadano, děkuji za komentář, já budu tenhle džem ještě dolaďovat, do příští sklizně to určitě bude :)
Vymazatrecept odlozeny :) urcite vyskusam :) dakujem moc krasne...:)
OdpovědětVymazatZuzko, rádo se stalo :)
VymazatTen džem je opravdu zlatý. Recept si dávám do záložky. Dýni už nemám.
OdpovědětVymazatVlasti, tedy ty jedeš! Dýňový jsem nikdy nedělala (a jednu taky ještě mám), ta barva je opravdu úžasná! Jo, a máš moc hezky naparáděné skleničky!
OdpovědětVymazatMoc zdravím, Helena
Helenko, já jich mám ještě osm, loňská úroda byla opravdu veliká a ty naparáděné skleničky to byl rozmar posledních volných dnů, teď budu zařezávat až do pátého srpna :(
VymazatJá dělám z dýně falešný meruňkový, kamarádky si ho ode mne berou, dělám ho nejradši z těch obrovských, Goliáš tuším se jmenuje ta odrůda, i děti ho milují, a není tak sladký.
OdpovědětVymazat3 kg dýně
2 kg želírovací cukr 1:1
1 kg mrkve
0,5 l vody
1 meruňková tresť
Jani i tvůj recept vypadá dobře budu si ho pamatovat, děkuji :)
VymazatRecept vypadá nádherně, zaujal mě ten panák rumu :-)
OdpovědětVymazatIvanko, mě se ten džem zdál takový málo výrazný a rumem se nic nezkazí a je s ním mnohem lepší :)
VymazatUz je pripraveny a zitra varim.
OdpovědětVymazatvypadá moc dobře, asi ho zkusím.
OdpovědětVymazatMajka