středa 8. ledna 2014

Pečený čaj s pomerančem a skořicí

A  jedeme dál na zavařovací vlně a dokonce i barva zůstane stejná jako u minulého příspěvku.
Pečený čaj z léta "co zahrada dala" je už skoro vypitý, ovoce v mrazáku na další várky bylo připravené a včera jsem se pustila do pečení. Tentokrát kromě jahod samé světlé ovoce, to proto aby čajík zůstal pěkně zlatý. No a co jsem do něj dala jsem vám tady pěkně popořádku napsala.




1/2 litru bílého rybízu
1/2 litru jahod nakrájených na malé kousky
3 pomeranče
3 jablka
1 citrón
1 vanilkový cukr
400 g cukru
1 větší svitek skořice
1 hvězdička badyánu
1 dcl rumu - nemusí být

Rybíz a jahody jsem měla připravené v mrazáku. Jablka omyjeme, neloupeme a nakrájíme na kostičky. Pomeranče oloupeme a nakrájíme taky na kostičky. Citrón vymačkáme a šťávu nalijeme na ovoce. Přidáme cukry a koření a kůru z půlky pomeranče vcelku a promícháme. Pečeme asi 35 minut na 200 stupňů, dbáme na to aby se ovoce zcela nerozpeklo. Po upečení vyndáme koření a pomerančovou kůru a pokud chcete můžete přidat deci rumu, nemusí být a promícháme. Plníme do sklenic a sterilujeme 15 minut.
Já jsem ještě nakrájela pečenou pomerančovou kůru na kousky cca 1x2 cm a do každé skleničky jednu dala.



Z této dávky jsme měla osm menších skleniček a po dnešní ochutnávce je víc než jisté, že nejméně jednu várku ještě udělám.






6 komentářů:

  1. Vlasti, ten musí být moc dobrý, určitě něco na tento způsob ještě udělám, nemám sice bílý rybíz, zato jahod poměrně dost a hlavně, že je tam skořice, tu já můžu, hezký den,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
  2. Vlasti, čaj vypadá náramně. Moc se mi líbí štítky na skleničkách. Máš hezké písmo. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarmilko, štítky na zavařeniny si většinou tisknu, ale na těhle pár skleniček jsem si je napsala ručně no a trošičku jsem si s tím pohrála ;)

      Vymazat
  3. Ty tedy jedeš Vlasti! Samé dobré věci si do něj dala, musí být skvělý!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Děvčata, je opravdu skvělý, já se tedy nechci chválit, ale tohle dílko se tedy vážně povedlo právě ho popíjím a nevím co by se na něm ještě dalo vylepšit, jsem zvědavá jestli se mi stejně povede i druhá dávka :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jů to vypadá skvěle.

    OdpovědětVymazat