Vánoce pomalu končí, řízky i obě vánočky už jsou dojedené a já jsem vám slíbila na moji vánočku, která se vždycky povede recept.
Těsto zadělávám v domácí pekárně a suroviny do ní vkládám v tomto pořadí.
300 ml mléka ze kterého 100 ml odlijeme na přípravu kvásku
2 celá vejce
100 g oleje
150 g cukru
1 vanilkový cukr
750 g hladké mouky
40 g čerstvého droždí
Z droždí 100 ml mléka a lžičky cukru uděláme kvásek, který po vzejití nalijeme na mouku. Pekárnu zapneme na program kynuté těsto. tři minuty před ukončením hnětení přidáme rozinky.
Po vykynutí těsto vyndáme a rozdělíme na osm stejných dílů. Spodní patro pleteme ze čtyř pramenů, prostřední ze tří a vrchní ze dvou. Necháme ještě asi patnáct minut kynout, potom potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme 50 minut, prvních 10 na 180 stupňů, potom ubereme na 150 a vánočku pomalu dopečeme. Pokud se vám bude zdát, že je na povrchu hodně pečená vánočku zakryjeme ke konci pečení alobalem.
Všechny recepty, které na tomto blogu najdete jsou vyzkoušeny v naší kuchyni a otestovány mlsnými jazýčky mé rodiny :)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
-
V letošním nanicovatém létě mám opravdu velikou úrodu rajčat. Bohužel horší je to s paprikami a tak vyhledávám recepty na různé omáčky a jin...
-
Mělo by být léto na vrcholu, ale raní teploty se pohybují jen těsně nad nulou. Vůbec je letošní léto takové nanicovaté, dnů kdy jsme do tmy...
-
Cuketová úroda letos byla slušná. Něco málo jsem rozdala, ale hodně jsme letos stihli sníst sami. Plněné cukety, cuketový slaný koláč, cuke...
-
Tato zeleninivo-masová směs má v kuchyni všestranné využití. Výborná je na topinky, špagety, pizzu ale i jenom jako rychlá večeře k čerstvém...
-
Úroda švestek je letos pořádná a já razím heslo ani švestka na zmar! Recept na povidla z trouby jsem našla na blogu u Alis a od té doby pov...
Ahoj
OdpovědětVymazatBezva recept,já také dělám těsta v pekárně a jsou bezva.Tento si ukládám.Vánočka vypadá skvěle,teda musela být mňam.Moc zdravím a přeji hezké dny.Marťula
Krásná! Děkuji za recept! :-)
OdpovědětVymazatTaky bych mohla vyzkoušet:-))
OdpovědětVymazatAjka
Vlasti, já taky zadělávám v pekárně, peču podle receptu mé mamky a je trochu jiná...Ruční práce je ruční práce :o)
OdpovědětVymazatVyzkouším i tu tvoji, pa Helena