pátek 21. prosince 2012

Pařížské rohlíčky a punčové půlměsíčky

Další dva recepty na cukrovíčko. Vím, letos už máte napečeno, ale třeba se ještě hodí a když ne letos tak na příští rok.
Jako první vám nabídnu

Pařížské rohlíčky




3 bílky
250 g moučkového cukru
Šleháme v páře do pevného sněhu potom zlehka vmícháme 150 g nastrouhaných ořechů a malou hrst strouhanky.
Hmotu stříkáme jako rohlíčky na plech vyložený pečícím papírem a zvolna pečeme asi na 150 stupňů po zapečení zmírníme na 110 a dosušíme.
Na vystydlé rohlíčky stříkáme pařížský krém a po důkladném vystydnutí namáčíme do čokoládové polevy.

Pařížský krém

4 celá vejce
100 g cukru
100 g čokolády na vaření

Šleháme v horké lázni potom necháme vystydnout.
Vyšleháme 1 máslo a po lžících do něho zašleháme vaječno- čokoládovou hmotu


Punčové půlměsíčky




Těsto:

200 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 kávové lžičky kakaa
50 g mletých ořechů
170 másla
2 žloutky

Vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout. Těsto vyválíme a kolečkem vykrajujeme půlměsíčky, které upečeme. Po upečení vždy dva půlměsíčky slepujeme rybízovým džemem.
Na slepené půlměsíčky nanášíme piškotovou náplň po vychlazení namáčíme do čokoládové polevy.

Náplň:

10 dlouhých piškotů nakrájených na malé kousky ( já jsem použila přiměřené množství kulatých)
5 lžic rumu
100 g změklého másla
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
200 g mletých ořechů
50 g mléčné čokolády nakrájené na malé kousky


5 komentářů:

  1. Ty parizske znam a moc me chutnaji,tak mozna pristi rok,dekujeme.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty rohlíčky bych si dala hned, ty já ráda:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to skvěle.Budu dělat tu kokosovou roládu.

    OdpovědětVymazat
  4. Vlasti, nedělala jsem ani jedny, ale na pařížské se už nějaký rok chystám. Letos už mám 15 druhů, tak končím. Pěkné vánoce! :-)

    OdpovědětVymazat