středa 26. prosince 2012

Vánočka

Vánoce pomalu končí, řízky i obě vánočky už jsou dojedené a já jsem vám slíbila na moji vánočku, která se vždycky povede recept.


Těsto zadělávám v domácí pekárně a suroviny do ní vkládám v tomto pořadí.

300 ml mléka ze kterého 100 ml odlijeme na přípravu kvásku
2 celá vejce
100 g oleje
150 g cukru
1 vanilkový cukr
750 g hladké mouky
40 g čerstvého droždí

Z droždí 100 ml mléka a lžičky cukru uděláme kvásek, který po vzejití nalijeme na mouku. Pekárnu zapneme na program kynuté těsto. tři minuty před ukončením hnětení přidáme rozinky.



Po vykynutí těsto vyndáme a rozdělíme na osm stejných dílů. Spodní patro pleteme ze čtyř pramenů, prostřední ze tří a vrchní ze dvou. Necháme ještě asi patnáct minut kynout, potom potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme 50 minut, prvních 10 na 180 stupňů, potom ubereme na 150 a vánočku pomalu dopečeme. Pokud se vám bude zdát, že je na povrchu hodně pečená vánočku zakryjeme ke konci pečení alobalem.



4 komentáře:

  1. Ahoj
    Bezva recept,já také dělám těsta v pekárně a jsou bezva.Tento si ukládám.Vánočka vypadá skvěle,teda musela být mňam.Moc zdravím a přeji hezké dny.Marťula

    OdpovědětVymazat
  2. Taky bych mohla vyzkoušet:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Vlasti, já taky zadělávám v pekárně, peču podle receptu mé mamky a je trochu jiná...Ruční práce je ruční práce :o)
    Vyzkouším i tu tvoji, pa Helena

    OdpovědětVymazat