neděle 9. listopadu 2025

Svatomartinský víkend

 Letí to letí a za dva dny tu máme svatého Martina a u nás dneska ráno poletoval sníh s deštěm. I když u nás doma pořád ještě vládnou dýně a vřesy je nejvyšší čas začít brát zimu vážně. 
Husa u nás tedy k obědu nebyla, ale rohlíčky jsem upekla. Oprášila jsem prastarý rodinný recept z kynutého-nekynutého těsta a přestože tu někde v hloubi blogu je připomínám ho znovu kdyby se někomu hodil 😉


Půl kila mouky (polohrubá a hladká půl na půl)
Čtvrt kila másla nebo máslo a hera půl na půl
půl kostky kvasnic
2 vejce
4 lžíce cukru
8-10 lžic mléka špetku soli

Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme kvasnice, přidáme trochu cukru a mléka a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké těsto. Pokud je moc drobivé přidáme ještě trochu mléka.
Těsto ihned rozdělíme na 5 stejných částí. Každou vyválíme do kruhu, rozkrájíme na 8 částí, plníme čím máme rádi,  u nás dneska tvaroh a povidla potřeme vajíčkem a pečeme na 180 stupňů do zlatohněda.



A ještě pár fotek ze včerejší podvečerní procházky si sem musím uložit. Nebe před příchodem studené fronty bylo opravdu impozantní.






Přeji vám klidný svatomartinský čas a děkuji za vaše zastavení




3 komentáře:

  1. Rohlíčky vypadají luxusně a nepochybuji o tom, že i tak chutnají. U nás budou až o víkendu. Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem pekla martiňáky- máme dva mužský v rodině tohoto jména :-), Husu jsme tedy na talíři taky neměli. A ani ji nemíváme. Ten Tvůj recept si nápíšu i když myslím, že něco podobného už mám na malé koláče.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat