Než zavoní cukroví, musím si zde ještě uložit recept na tyhle báječné dalamánky z kvasu podle Maškrtnice.
300 g žitného kvasu ( já jsem si večer předem připravila ze 100g aktivního kvásku, 100g vody a 100g žitné mouky)
cca 180 g vody (dle savosti mouky)
50 g celozrnné mouky(dala jsem pšeničnou)
250g pšeničné hladké mouky
5-8 g droždí pokud chcete aby těsto rychleji kynulo, jinak být nemusí
30g sádla
10g medu
10g soli
kmín

Vypracujeme pružné těsto ze všech surovin. Vodu přidáváme postupně aby těsto nebylo příliš řídké. Těsto necháme 1-1,5 hodiny vykynout potom rozdělíme na 8-10 částí každou rozválíme na placku, smotáme do tvaru dalamánků, klademe na plech necháme znovu cca 45 minut vykynout potřeme vodou, posypeme semínky, nařízneme a pečeme 5 minut na 230 stupňů se zapařením. Potom troubu vyvětráme snížíme teplotu na 200 stupňů a dopečeme celkový čas 20-25 minut
Přeji vám klidný předadventní čas a děkuji za vaše zastavení
❤❤❤




Žádné komentáře:
Okomentovat