čtvrtek 30. ledna 2025

Šneci na dva způsoby

 Ještě jeden recept jsem minulý týden objevila, vyzkoušela a ráda bych se o něj s vámi podělila. Tohle kynuté těsto je na slané šneky mnohem lepší než listové, je hebké, lístkuje taky, ale není tak mastné a mnohem míň drobí. Z jedné části jsem udělala na zkoušku i sladké šneky se skořicí, byly taky moc dobré, ale ty slané byly dokonalé.


500 g hladké mouky
300 ml vody na půl s mlékem
1 lžička soli
 15 g čerstvého droždí (nebo lžička sušeného)
1 lžička cukru

Na potírání těsta 150g rozpuštěného zchladlého másla

Mouku prosejeme do misky, doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme kvasnice, přidáme cukr, zalejeme částí vlažné tekutiny, promícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek.  Přidáme zbytek tekutiny a sůl a zaděláme pružné těsto. Těsto nesmí být ani tekuté ani příliš tuhé, v případě potřeby přidáme mouku, nebo trochu vody. Těsto necháme asi třicet minut kynout.

Potom těsto rozdělíme na dva stejné díly,  z každého uděláme bochánek a necháme dalších 15 minut pod utěrkou odpočinout. Tento krok je důležitý odpočinuté těsto se potom mnohem lépe rozvaluje.

Těsto rozválíme na tenký plát, celý bohatě potřeme rozpuštěným máslem a po delší straně poskládáme na třetiny tak aby mezi každou vrstvou těsta bylo máslo. Vznikne nám úzký pruh, který opět potřeme máslem a znovu poskládáme na třetiny. S druhou částí těsta uděláme to samé. Máme dva úhledné čtverečky těsta, které dáme na půl hodiny do lednice, aby máslo v těstě ztuhlo.





Odpočinuté těsto rozválíme na plát, natřeme libovolnou náplní, volně zatočíme, nakrájíme na asi 2 cm široké šneky, které na plechu lehce zploštíme rukou, potřeme mlékem ( není nutné) a hned upečeme do zlatova.
Já jsem plnila domácí zavařeninou z rajčat a cibule, anglickou slaninou a sýrem.




Přeji vám pohodový zbytek ledna a krásný první únorový víkend a děkuji za vaše zastavení

💙💙💙







Žádné komentáře:

Okomentovat