Jidáše se mají sice připravovat až na škaredou středu, ale když přijde chuť tak klidně v únoru a na škaredou středu znovu 😀
250g hladké mouky
250g polohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
20g droždí
2 žloutky
80g cukru
lžíce rumu
70g změklého másla
špetka soli
Mouky dáme do zadělávací mísy. Doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme droždí přidáme trochu cukru a trochu mléka, promícháme a necháme cca 15 minut vzejít kvásek. Potom přidáme zbytek surovin kromě másla a dáme hnětat těsto, když se suroviny spojí přidáme změklé máslo a zaděláme hladké pružné těsto.
Těsto necháme na teplém místě asi hodinu kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí těsto rozdělíme na 18 přibližně stejných částí, z každého dílku vyválíme hada a stáčíme různé tvary podle fantazie. Můžeme zdobit rozinkami, nebo můžeme rozinky přidat do těsta při válení hadů.
Necháme na plechu ještě asi dvacet minut dokynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 170 stupňů asi 20 minut do zlatohněda.
No a únor neúnor venku je jaro a co s tím naděláme...
Přeji vám pohodový nedělní večer a děkuji za vaše zastavení
💚💚💚
Když se mi bude chtít, tak jidáše taky upeču :-). Už máš na zahrádce hodně jara. U nás jen začínají rozkvétat sněženky, lezou narcisky a hyacinty. Ale je fakt, že některé dny - jako třeba včera- jsou doslova jarní.
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
vypadají k nakousnutí...Sv.
OdpovědětVymazatAhoj, miluji toto sladké pečivo. Včera v lese jsem si naškubala taky Kočičky ♥. Zůstaly ovšem na chalupě. Prima jarní dny přeji.
OdpovědětVymazatMňam, mňam, hned bych si dala, ale kdyby mně je tak někdo připravil. Jsi šikulka!!!
OdpovědětVymazatTo je ale pokoukání, na kytičky a na dobrůtky. Jiřina z N.
OdpovědětVymazat