Né, že bych musela trávit veškerý volný čas v kuchyni, ale občas je potřeba víc pečiva a když máte nejbližší obchod 5 km daleko, pustíte se do experimentování. Na stránkách Kuchařky pro dceru už jsem pár dobrých receptů objevila a tak jsem se pustila i do její chlebíčkové večky. No a co dodat, povedla se nad očekávání a proto si recept okamžitě ukládám i sem.
Recept je na dvě večky
500 g hladké mouky
půl kostky droždí
1/2 lžičky cukru
1 lžička soli
80 g studeného másla
300 - 320 ml vlažného mléka (max. 40 stupňů)
- droždí rozdrobíme do malé nádoby, přidáme lžíci mouky, trochu mléka (z uvedeného množství) a cukr a necháme asi 15 minut vzejít kvásek
- do mouky nakrájíme máslo a konečky prstů, nebo v robotu vypracujeme drobenku
- do drobenky přidáme kvásek, mléko a sůl a necháme v robotu 5-8 minut vypracovat nelepivé těsto, prvně 300 ml mléka, pokud bude hmota suchá přidáme cca 20 ml mléka (záleží na mouce)
- vypracované těsto je hebké a nelepivé
- těsto necháme asi hodinu kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem
- potom těsto rozdělíme na poloviny, každou polovinu vyválíme na placku, kraje na kratších stranách založíme kousek dovnitř a stočíme jako závin. Trochu na desce poválíme, tím se zlepší tvar a dáme na plech ještě asi 25 minut dokynout
- pečeme ve vyhřáté troubě na 190 st. deset minut, potom troubu stáhneme na 170 a dopékáme ještě 25 minut do zlatohněda
- upečené večky necháme na mřížce vychladnout
A ještě pro inspiraci naše oblíbená bramborová pomazánka na chlebíčky.
6 středních brambor uvařených ve slupce, necháme chvíli vystydnout, potom oloupeme a prolisujeme lisem na brambory (můžeme i nastrouhat, ale z prolisovaných má pomazánka lepší strukturu)na hrubém struhadle nastrouháme asi 4 naložené okurky a dvě na tvrdo vařená vejce, solíme, opepříme, přidáme asi dvě lžíce majonézy a podle chuti trochu octa. Hotovo, mažeme na plátky večky a zdobíme tím co máme rádi.
Vlasti, děkuji za recept . Taky máme nejbližší obchod stejně daleko ,takže určitě přijde vhod. Vyzkouším i pomazánku . Chlebíčky vypadají báječně.
OdpovědětVymazatMěj se krásně, přeji pěknou neděli.
Vlasti, možná vyzkouším hned na Velikonoce. Do obchodu to sice nemám daleko, ale kupované veky nemají valnou kvalitu...
OdpovědětVymazatDěkuji za recept a přeji hezkou neděli, Helena
Veku určitě vyzkouším. Pomazánku znám, takže není co řešit.
OdpovědětVymazatHanka
Poprvé před Silvestrem jsem pekla chlebíčkové veky, protože u nás v samce chtěli za jednu nekrájenou třicetsedm korun, a to už mi připadalo sakra moc. Manžel zprvu nebyl nadšený, prý jestli nemá jednu raději koupit, dostal zákaz. Veky jsem pekla podle Meg a byly úžasné, ještě třetí den po upečení měkoučké, dávala jsem ochutnat sousedce, která si stěžovala na kupované, že byly oschlé dřív, než je obložila ... tak z obchodu už nikdy ...Alena
OdpovědětVymazat