sobota 25. března 2023

Domácí večka

 Né, že bych musela trávit veškerý volný čas v kuchyni, ale občas je potřeba víc pečiva a když máte nejbližší obchod 5 km daleko, pustíte se do experimentování. Na stránkách Kuchařky pro dceru už jsem pár dobrých receptů objevila a tak jsem se pustila i do její chlebíčkové večky. No a co dodat, povedla se nad očekávání a proto si recept okamžitě ukládám i sem.


Recept je na dvě večky

500 g hladké mouky
půl kostky droždí
1/2 lžičky cukru
1 lžička soli
80 g studeného másla
300 - 320 ml vlažného mléka (max. 40 stupňů)

  • droždí rozdrobíme do malé nádoby, přidáme lžíci mouky, trochu mléka (z uvedeného množství) a cukr a necháme asi 15 minut vzejít kvásek
  • do mouky nakrájíme máslo a konečky prstů, nebo v robotu vypracujeme drobenku
  • do drobenky přidáme kvásek, mléko a sůl a necháme v robotu 5-8 minut vypracovat nelepivé těsto, prvně 300 ml mléka, pokud bude hmota suchá přidáme cca 20 ml mléka (záleží na mouce)
  • vypracované těsto je hebké a nelepivé
  • těsto necháme asi hodinu kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem
  • potom těsto rozdělíme na poloviny, každou polovinu vyválíme na placku, kraje na kratších stranách založíme kousek dovnitř a stočíme jako závin. Trochu na desce poválíme, tím se zlepší tvar a dáme na plech ještě asi 25 minut dokynout
  • pečeme ve vyhřáté troubě na 190 st. deset minut, potom troubu stáhneme na 170 a dopékáme ještě 25 minut do zlatohněda
  • upečené večky necháme na mřížce vychladnout




A ještě pro inspiraci naše oblíbená bramborová pomazánka na chlebíčky.
6 středních brambor uvařených ve slupce, necháme chvíli vystydnout, potom oloupeme a prolisujeme lisem na brambory (můžeme i nastrouhat, ale z prolisovaných má pomazánka lepší strukturu)na hrubém struhadle nastrouháme asi 4 naložené okurky a dvě na tvrdo vařená vejce, solíme, opepříme, přidáme asi dvě lžíce majonézy a podle chuti trochu octa. Hotovo, mažeme na plátky večky a zdobíme tím co máme rádi.





4 komentáře:

  1. Vlasti, děkuji za recept . Taky máme nejbližší obchod stejně daleko ,takže určitě přijde vhod. Vyzkouším i pomazánku . Chlebíčky vypadají báječně.
    Měj se krásně, přeji pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  2. Vlasti, možná vyzkouším hned na Velikonoce. Do obchodu to sice nemám daleko, ale kupované veky nemají valnou kvalitu...
    Děkuji za recept a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Veku určitě vyzkouším. Pomazánku znám, takže není co řešit.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Poprvé před Silvestrem jsem pekla chlebíčkové veky, protože u nás v samce chtěli za jednu nekrájenou třicetsedm korun, a to už mi připadalo sakra moc. Manžel zprvu nebyl nadšený, prý jestli nemá jednu raději koupit, dostal zákaz. Veky jsem pekla podle Meg a byly úžasné, ještě třetí den po upečení měkoučké, dávala jsem ochutnat sousedce, která si stěžovala na kupované, že byly oschlé dřív, než je obložila ... tak z obchodu už nikdy ...Alena

    OdpovědětVymazat