úterý 13. srpna 2019

Domácí kečup

Léto budiž pochváleno!
Počasí letos zahradě přeje, srpen není skoupý na déšť a všechno bují a dozrává.
Rajčatová sezóna je v plném proudu, tak co si ještě uvařit poctivý domácí kečup.


Ale ještě než se rozepíšu o receptu musím se zeptat. Znáte divoká rajčata?
Já je mám letos poprvé, hrozny rajčátek o velikosti malé třešně, nebo velké borůvky jsou nekonečné.
Chuť koncentrovaně rajčatová a sladká, jediné co mi na nich trochu vadí je hodně tuhá slupka, ale nevadí na zobání při pobíhání po zahradě jsou nepřekonatelná.


A teď už konečně ten recept. Už ani nevím kde se u nás vzal, ale vaříme ho co pamatuju, jenom jak se chutě léty mění trochu upravuji poměry koření. Tak asi takhle.


Na deset malých skleniček budete potřebovat:
2 kg hodně zralých rajčat
300 g načtvrcených padaných jablek (čím kyselejší, tím lepší)
300 g cibule
200 g cukru
1 polévková lžíce soli
na špičku nože zázvoru
na špičku nože strouhaného muškátového oříšku
3 bobkové listy
10 kuliček nového koření
16 kuliček pepře
5 hřebíčků
1 kávová lžička mleté skořice
2 polévkové lžíce sladké papriky
v původním receptu bylo ještě 125 ml octa a lžička chilli já nedávám ani jedno, nám kečup chutná spíš sladší a nepálivý, takže tyto dvě ingredience nechám na vás.

Rajčata a jablka nakrájíme na menší kousky, cibuli posekáme na hrubo, zasypeme solí a trochu to šťouchadlem pomačkáme aby směs pustila tekutinu, nepodléváme, čím méně tekutin tím kratší dobu budeme vařit. Přidáme všechno koření, pepř, nové koření a hřebíček zavážu do kousku látky a po uvaření vyhodím. No a vaříme, čím déle, tím je kečup lepší a hustší, klidně na mírném plameni tři hodiny. Potom kečup propasírujeme a nakonec přidáme cukr, popřípadě ocet a chilli a ještě necháme chvíli povařit. Plníme do malých skleniček a sterilujeme 20 minut v páře.


A co vy, pěstujete, zavařujete?



4 komentáře:

  1. Vlastičko, díky za recept..letos ho nepoužiju, protože nemám vlastní rajčata, ale příští rok se chystám konečně začít i něco pěstovat na zahradě, tak snad recept využiju, protože už teď mi je jasný, že kečup musí být výborný!Máš krásnou úrodu a zpracování na jedničku! Měj se krásně! Inka

    OdpovědětVymazat
  2. Vlasti, vypadá úžasně, stejně jako tvá rajčata. Sama je nepěstuji (ale asi na to dojde), proto kečup nedělám. Zásobují nás kamarádi, u nás se sní jakékoli množství rajčat :o)
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Mám kečup i protlak od mamky, vaří ho, co si pamatuju, desítky let.
    Sama mám jen pár rajčat na to zobání, ale naši mají vždycky plantáže ;)
    Krásný den, Ilona

    OdpovědětVymazat
  4. Vlasti, máš nádhernou úrodu rajčat. A kečup vypadá báječně, určitě tak i chutná. Domácí rajčátka občas dostanu, ale na kečup to není. :o)
    Přeji krásné srpnové dny. D.

    OdpovědětVymazat