neděle 21. července 2019

Levandulovo-meduňkový sirup

Levandule se letos urodilo víc než dokážu spotřebovat.
nasušila jsem si do vázy
umotala velké levandulové palice
a nakonec jsem se pustila do výroby sirupu
a ještě zbylo pro včely a čmeláky
Postup jsem nefotila, nějak jsem nestíhala a taky jsem netušila jestli to co z toho vzejde bude k použití a ono jo. Sirup je výborný a ve vodě s kostkou ledu je to osvěžující letní pitíčko :)


Takže v rychlosti postup
Do čtyřlitrové láhve od okurek jsem dala 200 g odstřihaných levandulových květenství
zalila jsem je 2,5 litry převařené horké, ale ne vařící vody
po vychladnutí na teplotu, ve které jsem udržela prst jsem lahev doplnila čerstvou meduňkou, přidala dva na tenoučká kolečka nakrájené citróny a ještě šťávu z jednoho.
Lahev jsem doplnila ještě asi půl litrem převařené vody.
Zakryla ubrouskem a nechala v pokojové teplotě dva dny macerovat.
Třetí den jsem výluh přes utěrku scedila, vymačkala co se dalo-ani kapka na zmar.
Přidala jsem 1,5 kilo cukru ( dala jsem klasický bílý krystal, protože jsem chtěla zachovat tu nádhernou růžovou barvu :)
Po rozpuštění jsem sirup zahřála, nechala přejít varem, naplnila do sklenic a 15 minut sterilovala.
Hotovo!
Pokus se vydařil a ačkoliv sladké limonády vůbec nepijeme, tuhle domácí  si dáme s velkou chutí.





Přeji vám krásné letní dny a děkuji za vaše zastavení :)

5 komentářů:

  1. Vlastičko, máš pravdu - letos jí je opravdu spousta, už dokvétá druhá vlna. Sladké se u nás moc nepije, dnes jsem hodně zralé klásky stříhala, suším je a pak udělám koupelovou sůl.
    Přeji hezké dny a moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my taky na sladké moc nejsme, ale chtěla jsem to vyzkoušet a myslím, že v zimě do čaje bude výborný :)

      Vymazat
  2. Vlasti, nešiješ pytlíčky se sušenou levandulí? Dávám ji do skříně a potřebuji čerstvou. Samozřejmě bych si je koupila.
    Sirup má krásnou barvu.

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám vždycky pár klásků u postele, líp se prý spí, levandule mi roste na balkoně.
    Tak ať sirup chutná, domácí je nejlepší.
    Hezký začátek týdne, Ilona.

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem z levandule dělala vloni olejíček,letos ji převážně suším . Sirup jsem zatím nezkoušela, ale co není, to může být! :-)
    Hezké dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat