středa 2. ledna 2019

Fotky a já

Vánoce i oslavy nového roku jsou minulostí a o slovo se nekompromisně hlásí paní zima. Začínám sklízet dekorace. Venkovní stromečky zlikvidoval noční vítr, tak jsem ráno jenom posbírala po zahradě světýlka, chvojí doma ve vázách začíná taky opadávat a stromeček vypadá víc než unaveně.
 To nejlepší ze zimy je za námi a do jara nekonečně daleko a tak prohlížím a přebírám fotky z minulého roku. Každý rok touto dobou si z fotek za uplynulý rok vytvářím vzpomínkovou fotoknihu. Mám už jich pěknou řádku a připadá mi, že je to nejlepší způsob jak uchovat vzpomínky na papíře. Jsem ze staré školy a potřebuji mít vzpomínky hmatatelné.




Kdysi dávno, ve své první práci, jsem měla k dispozici foto komoru a fotky jsem si z kinofilmů vyvolávala sama. Za dlouhé roky jsem vyzkoušela fotky ukládat do různých alb. Některá jsem si z šanonů vytvářela sama, některá jsem za nekřesťanské peníze nakoupila a u všech jsem dospěla k jednomu závěru. Jsou obrovská a po patnácti, dvaceti letech už nejsou kam dávat. Jsou i pěkně těžká, takže se nikomu z knihovny nechtějí vytahovat a prohlížet, natož je vézt někam někomu ukázat. Fotky z nich někdy vypadávají a když si někdo někdy nějakou vyndal aby ji někde ukázal, nikdy ji nevrátil zpátky.


V dobách mého mládí to jinak nešlo, fotilo se na film, fotky byly jenom papírové a kdo nechtěl mít binec v krabicích, ten nakupoval alba a lepil a lepil...
Dneska už snad neznám nikoho kdo by fotil klasickým foťákem na film, přiznávám se, že ani já, ale svou první zrcadlovku ZENIT, kterou jsem si pořídila za první výplatu stále mám a myslím, že i funkční.
Před časem jsem jednu ze svých fotoknih nesla někam ukázat a při té příležitosti jsem zjistila, jak málo lidí dneska fotky převádí z digitální podoby do nějaké hmatatelné, většinou až po tom co jim nenávratně zmizí po náhlé smrti počítače litují, že vlastně nemají žádné vzpomínky...
A co vy jak jste na tom? Taky potřebujete listovat starými, nebo i novými alby, nebo vám stačí fotky v počítači, anebo vzpomínky v podobě fotografií nepotřebujete vůbec?



9 komentářů:

  1. Mít fotky v počítači je hezká věc, mám je tam, ale stejně si vytvářím alba s fotkami a mám je ráda. Stále si říkám, že musím začít s fotoknihou, ale skutek utek. Tak snad letos....
    Hezké dny v novém roce!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem s fotoknihami začala v roce 2012 a nedám na ně dopustit. Už jsem jich vytvořila spoustu, osvědčily se mi i jako vítaný dárek pro babičky :)

      Vymazat
  2. Nedávno jsem si prohlížela album, které mám od dětství. A při prohlížení fotek jsem vzpomínala. Teď mám spoustu fotek v počítači. Fotoknihy jsou dobrý nápad, už kolikrát jsem si říkala, že bych je vytvořila vnoučatům. jen nevím, jestli bych to zvládla. Poradíš mi, prosím tě, jak na to?
    Snacha nám nechává každý rok udělat kalendář s fotkami vnoučat a ty si schovávám.
    Měj se hezky. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko fotoknihy dělám v programu od HappyFoto. Program si stáhneš na jejich stránkách. Je tam průvodce a návod jak na to. Myslím, že je to docela přehledné, já jsem to pochopila vcelku rychle a sama. Koukni na to když si nebudeš vědět rady tak napiš, když budu vědět poradím :)

      Vymazat
  3. Vlasti, vždycky když vidím někde takové album, říkám si, že se do toho musím taky pustit. A ještě jsem se k tomu nedostala, ach jo. Fakt to musím napravit, tohle je super...
    Vlasti, měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  4. Vlasti, obdivuji to! V dobách vyvolávání jsem alba poctivě dělala, ale teď to je opravdu hrůza. Mám fotek plný počítač a vlastně jsou i někde v éteru, o fotoknize vždy jen tak teoretizuju... Děti jí dělaly několikrát pro mou mamku a ta ji má v ruce opravdu často.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mě právě už takhle díky náhlé smrti počítače spoustu fotek zmizelo, naštěstí se jich většina díky šikovným rukám podařila zachránit, ale už to nechci riskovat a z těch nejlepších si každý rok fotoknihu udělám. V počítači už mám hotovou i tu loňskou, ještě si chci udělat jednu z Pájiny svatby, ale ještě nemám pohromadě všechny fotky :)

      Vymazat
  5. Taky dělám alba - každé z vnoučat má svůj šanon (od fotky mamči s bříškem až po současnost), kam jim lepím fotky a dokresluji podle "akce". Všichni si tím pak rádi listují.... a že za 12-13 let to je už váha..... Přeji krásné chvíle v novém roce. Z Jizerek zdraví Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No páni to tedy musí být váha! Já jsem takhle dělala alba dcerám taky, dneska jsou dospělé, jedna si pár fotek vybrala a odvezla a ta druhá je nechce vůbec, takže jsem se poučila a fotky už jenom sama pro sebe.

      Vymazat