Úroda dýní hokaido byla letos opravdu bohatá, tak proč si neupéct dýňové cupcakes. Receptů je všude spousta, ale mě zaujal tenhle od Lucie. Receptu jsem se držela přesně, akorát jsem o 75g snížila množství cukru. Pekla jsem z jedné a půl dávky a měla jsem 21 kusů.
Nejdřív si připravíme dýňové pyré. Dýni hokaido omyjeme, protože ji nebudeme loupat. Rozčtvrtíme, vydlabeme semena, nakrájíme na plátky, rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olejem a pečeme až je dýně krásně měkká. Necháme chvíli vystydnout, pak přendáme do vyšší misky a rozmixujeme na pyré.
200g mouky (hladká a polohrubá napůl)
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1 rovná lžička koření do perníku
1/2 lžičky mleté skořice
špetka soli
113 g změklého másla
200 g cukru ( určitě stačí mnohem méně)
2 celá vejce
1 lžička vanilkového extraktu
180 ml dýňového pyré
Mouku, prášek do pečiva, koření a sůl prosejeme do mísy a odložíme.
Máslo a cukr vyšleháme do pěny, zašleháme po jednom vejce a vanilkový extrakt.
Pomalu zašleháme střídavě mouku a dýňové pyré až je těsto krásně hladké.
Formy na muffiny vyložíme papírovými košíčky, rozdělíme do nich těsto a pečeme na 180 stupňů asi 30 minut vyzkoušíme špejlí jestli je dortík propečený a necháme vystydnout.
Po vystydnutí na dortíky nastříkáme krém.
Na krém budeme potřebovat:
1 smetanu ke šlehání
1 lučinu
200g měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
na ozdobu půlky vlašských ořechů
Smetanu, vyšleháme, zašleháme lučinu, tvaroh a vanilkový cukr
Krém nastříkáme na dortíky a ozdobíme půlkou vlašského ořechu
Sladké jsem z dýně ještě nedělala, ale moc mě to láká... a ta barva, nádhera!
OdpovědětVymazatVlasti, měj se hezky, H.