úterý 6. března 2012

Celozrnné houstičky



Velice vytíženým a téměř nepostradatelným pomocníkem je u nás domácí pekárna. Neslouží jenom k pečení čerstvého voňavého chleba, ale také na zadělávání veškerého kynutého těsta pro slané i sladké pečení.
O víkendu není u nás na vesnici možnost zakoupení čerstvého pečiva a v té době se u nás pekárna skoro nezastaví. Naposled to byly houstičky zcelozrnné mouky.
Do pekárny vložíme suroviny v tomto pořadí:

350 ml mléka a vody napůl
4 polévkové lžíce oleje
1 lžičku cukru
1 lžičku soli
300 g hladké mouky já na pečení nejraději používám T 650
300 g celozrnné pšeničné mouky
2 rovné lžičky sušeného droždí



Pekárnu zapneme na program kynuté těsto. Při zadělávání těsto zkontrolujeme pokud je příliš tuhé přidáme trochu mléka, pokud řídké mouky. Těsto by mělo být měkčí než na chleba, spíš jako na buchty.
Po ukončení programu  rozdělíme těsto na 12-14 stejných dílů. Každý dílek rozdělíme na tři části a upleteme houstičky. Přendáme je na plech a necháme ještě asi 15 minut kynout. Potom housky potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme slunečnicovými semínky a na 170 stupňů upečeme do zlatova.


7 komentářů:

  1. Krásné houstičky, upeču podle Vás. Jindra

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě vyzkouším. Já pekárnu využívám spíše právě na zadělávání těsta, než na chleba. V ruce ho rozhodně takhle krásně nezpracuji. A houstičky voní až sem :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vlasti, od vánoc mám pekárnu, několikrát jsem pekla chleba a zadělávala těsto, takže určitě vyzkouším i tento recept, díky,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
  4. Vlasti, ty vypadají tak parádně, že je zítra vyzkouším!
    Díky za recept, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Tedy ty housky vypadají nádherně. Přesně podle mého gusta. Recept si určitě opíši a vyzkouším. Pěkný zbytek neděle.

    OdpovědětVymazat