Všechny recepty, které na tomto blogu najdete jsou vyzkoušeny v naší kuchyni a otestovány mlsnými jazýčky mé rodiny :)
úterý 6. března 2012
Celozrnné houstičky
Velice vytíženým a téměř nepostradatelným pomocníkem je u nás domácí pekárna. Neslouží jenom k pečení čerstvého voňavého chleba, ale také na zadělávání veškerého kynutého těsta pro slané i sladké pečení.
O víkendu není u nás na vesnici možnost zakoupení čerstvého pečiva a v té době se u nás pekárna skoro nezastaví. Naposled to byly houstičky zcelozrnné mouky.
Do pekárny vložíme suroviny v tomto pořadí:
350 ml mléka a vody napůl
4 polévkové lžíce oleje
1 lžičku cukru
1 lžičku soli
300 g hladké mouky já na pečení nejraději používám T 650
300 g celozrnné pšeničné mouky
2 rovné lžičky sušeného droždí
Pekárnu zapneme na program kynuté těsto. Při zadělávání těsto zkontrolujeme pokud je příliš tuhé přidáme trochu mléka, pokud řídké mouky. Těsto by mělo být měkčí než na chleba, spíš jako na buchty.
Po ukončení programu rozdělíme těsto na 12-14 stejných dílů. Každý dílek rozdělíme na tři části a upleteme houstičky. Přendáme je na plech a necháme ještě asi 15 minut kynout. Potom housky potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme slunečnicovými semínky a na 170 stupňů upečeme do zlatova.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
-
V letošním nanicovatém létě mám opravdu velikou úrodu rajčat. Bohužel horší je to s paprikami a tak vyhledávám recepty na různé omáčky a jin...
-
Tato zeleninivo-masová směs má v kuchyni všestranné využití. Výborná je na topinky, špagety, pizzu ale i jenom jako rychlá večeře k čerstvém...
-
Po návratu z dovolené mě čekal doma skleník plný zralých rajčat a paprik. Únava po dlouhé cestě musela jít stranou a já se vrhla na zpracová...
-
Úroda švestek je letos pořádná a já razím heslo ani švestka na zmar! Recept na povidla z trouby jsem našla na blogu u Alis a od té doby pov...
-
Letošní úroda cuket je opravdu nebývale velká a tak jsem dneska upekla pro změnu bábovku.
Krásné houstičky, upeču podle Vás. Jindra
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkouším. Já pekárnu využívám spíše právě na zadělávání těsta, než na chleba. V ruce ho rozhodně takhle krásně nezpracuji. A houstičky voní až sem :-)
OdpovědětVymazatZapsáno, o víkendu se bude péct!
OdpovědětVymazatVlasti, od vánoc mám pekárnu, několikrát jsem pekla chleba a zadělávala těsto, takže určitě vyzkouším i tento recept, díky,
OdpovědětVymazatMarcela
Vlasti, ty vypadají tak parádně, že je zítra vyzkouším!
OdpovědětVymazatDíky za recept, pa Helena
Mńam, hned bych si dala.
OdpovědětVymazatTedy ty housky vypadají nádherně. Přesně podle mého gusta. Recept si určitě opíši a vyzkouším. Pěkný zbytek neděle.
OdpovědětVymazat