sobota 1. února 2020

Chodské koláče

Krásný první únor vám přeji! A krásný je doslova. Vypadá to, že se nám pomalu blíží jaro. Sluníčko svítí a hřeje, ptáci začínají zpívat a ze země se pomalu derou sněženky a tulipány.
A já jsem konečně dneska vyzkoušela první recept z Peče celá země. Na laskonky a želé dorty mě moc neužije, ale dobrý kynutý koláč si dáme rádi, takže volba padla na chodské koláče a jsou vážně výborné. Těsto je krásně nadýchané a né suché a mák, tvaroh i povidla na jednom koláči - hotová poezie :)


300g hladké mouky
3 žloutky
50g cukru krupice
40g másla
150 ml mléka
20g kvasnic
špetka soli

Z části vlažného mléka kvasnic a trošky cukru připravíme kvásek
ve zbytku mléka rozkvedláme žloutky a rozpuštěné máslo a ze všech surovin vypracujeme ne příliš tuhé těsto, které necháme asi hodinu kynout.
Zatím si připravíme náplně 
na tvarohovou 1 tvaroh, 1 žloutek 2 lžíce cukru krupice a 1 lžíce pudinkového vanilkového prášku, prošleháme, naplníme do cukrářského sáčku a zdobíme 
na makovou svaříme v mléce 150g mletého máku, lžíci medu, půl lžičky skořice podle potřeby zahustíme asi hrstí mletých piškotů, po vychladnutí plníme do cukrářského sáčku a zdobíme.

Povidla jsem měla řidší, tak jsem zdobila rovnou, pokud máte tuhá, naředí se troškou rumu.
Zdobíme rozinkami a mandlemi podle fantazie

Koláč pečeme na 190 stupňů asi 20 minut, do zčervenání okrajů. Pečené horké koláče potíráme rozpuštěným máslem s rumem
Z této dávky jsou dva pěkně velké koláče


  
No a dneska bylo tak krásně, že jsem už definitivně zrušila i venkovní vánoční stromečky, takže už vážně vyhlížíme jaro :)




Přeji vám krásný zbytek víkendu a děkuji za vaše zastavení :)

11 komentářů:

  1. Dlouho jsem u žádného článku neslintala jako nyní, to je taková delikátní podívaná a to merhování se skutečně vydařilo, klobouk dolů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, už dlouho jsem takovéhle koláče nepekla, ale chtěla jsem vyzkoušet recept od profesionála a ano je dokonalý :)

      Vymazat
  2. Nádhera! Hned bych si dala, kynuté já taky můžu.
    Krásný víkend a příjemné sledování "Pečení" ;)
    Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, kynuté buchty v jakékoli podobě mám moc ráda a tyhle koláče jsem určitě nedělala naposled, jsou vynikající :)

      Vymazat
  3. Vlastí, jsi obrovitánská šikulka. Vypadá to zcela skvostně a luxusně. A co teprv ta chuť! Klobouk dolů.
    Prima dny
    K.

    OdpovědětVymazat
  4. Koláče vypadají nádherně !!! Rozhodně je na příští víkend zkusím. Kynuté buchty ap. u nás jdou na odbyt. Díky za receptík!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Vlasti, máš je nádherné! Připomněla si mi dovolené s rodiči za Babyloně (kousek za Domažlicemi), tam jsme si jich užívali dosytosti.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. ...zdravim ,pani Vlasto,..no kynute jsou proste kynute..zname je od detstvi...ze vsech ceskych pohadek,,a pekly je nase babicky a maminky,..ja se je naucila pect az ve triceti...vyzkousim ty vase,.chodske..vypadaji uzasne..Nila z Kutne Hory

    OdpovědětVymazat
  7. Vlasti, vypadají luxusně. Podobné peče moje švagrová a má je stejně vymazlené, jako ty. Hned bych si kousek dala.
    Přeji krásný týden. D.

    OdpovědětVymazat
  8. Vlasti, koláče se Ti moc povedly, hned bych kousek ochutnala.
    Měj se hezky. Růža

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím. Koláče vypadají výborně. A moc se mi líbí i ušáci z minulého příspěvku.
    Přeji krásný víkend. Káťa

    OdpovědětVymazat