pátek 3. května 2019

Zahrada v květnu

Krásný pátek přeji!
Není to vůbec špatné udělat si uprostřed týdne malý víkend, to ten pracovní týden úplně jinak uteče :)
Konečně trochu zapršelo a vyprahlá zahrada se během pár dnů krásně vzpamatovala. 
Teď ještě přežít to avizované ochlazení a hurá sázet ven!
No a aby bylo do čeho sázet, vypravili jsme se včera pro venkovní květináče ke Kováříkovým do Rapšachu. Úkol zněl jasně, vybrat potřebné květináče a žádné zdržování. Takže jenom pár fotek pro představu. No a vybírat bylo rozhodně z čeho. 



No a tady už první krasavci osázení, ostatní na své nájemníky musí ještě počkat do ledových mužů



Pár týdnů už mám novou lucernu od Lenky Hložkové, no uznejte, že jsem ji vážně musela mít  :)



Akorát růžové hortenzie moc dobře nepřezimovaly. Sice obrážejí od kořene, ale loňské výhony vypadají suše, zatím jsem je ještě neostříhala, pořád čekám na zázrak.




Polštáře skalkových phloxů jsou letos po druhé zimě úžasně rozrostlé, krásně kvetou jabloně, dokvétají švestky, tak musíme doufat, že ochlazení nebude příliš dlouhé a prudké.



Zákula letos krásně kvete, brzo na jaře jsem z ní vystříhala všechny zaschlé pruty a takhle mě za minimální péči odměnila



Macešky v truhlících už pomalu přerůstají keramické ptáčky a ve skleníku už mám nachystané truhlíky s muškáty na výměnu.


Přeji vám pohodový víkend a děkuji za vaši přízeň :)

12 komentářů:

  1. Vlastičko, pokochala jsem se. Nakoupila si moc krásné kousky, jak ty hrnce, tak tu lucernu, opravdu paráda.
    Zahradu máš krásnou, ty hortenzie se určitě vzpamatují. Mě před pár lety zmrzly až v květnu, lístečky i poupata a nakonec stejně kvetly...
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, doufám, že se hortenzie vzpamatují a o ledových mužích nezmrznou ještě víc, loni tak nádherně kvetly, no uvidím.
      I tobě krásnou sobotu, u nás i vykukuje sluníčko :)

      Vymazat
  2. Vlasti, krásné fotky. V Rapšachu je z čeho vybírat, viď? To člověk neví, co dřív. Já mám od nich už opravdu hodně keramiky a už ani nevím, kam ji dál umístit. Ale vždy nějaký koutek najdu. Lucerny od L.H. jsou nádherné. Ty se prodávají i s tím zápichem, nebo odkud ho máš? Ten by se mi také líbil, to bych věděla, kam s ním. :o)
    Přeji fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo já vážně nevěděla co dřív a určitě to nebyl poslední nákup, postupně chci touhle keramikou nahradit všechny plasty jsou sice mnohem lehčí, ale to je taky jediná výhoda, koukat se na to nedá. Zápichy pod lucerny mi vyrobil manžel, jeden čas je Lenka prodávala taky, ale už jsem je u ní dlouho neviděla.

      Vymazat
  3. Vlasti, líbí se mi květináče i lucerna. Máte krásnou zahradu, určitě z ní máš velkou radost.
    Přeji hezké dny. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko mám, ten svah pod domem jsme budovali a osazovali před dvěma lety. Zrovna včera jsem porovnávala fotky z loňska a vážně mě překvapilo, jak všechno vyrostlo, ale hotovo ještě pořád není a pořád je co vylepšovat a to mě baví :)

      Vymazat
  4. Vlasti, krásně jsi nakoupila. Já dneska jejich keramiku obdivovali v Berouně. A musím říct, že u jejich stánku bylo lidi opravdu hodně!
    A zahradu máš opravdu krásnou!
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  5. Krásnou zahradu máš! Radost pohledět. Taky mi už macešky na okně přerůstají ptáčky (stejné jako máš Ty). Jen co ti zmrzlí pánové svůj úkol splní, přijdou na okno muškáty.
    Měj hezké pohodové dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Vlasti moc hezky ti zahrádka kvete a ty lucerničky a vůbec všechny přízdoby nemají chybu. Moc zdravím z podbeskydí, z balkonu vidím na hory a je tam sníh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No páni! U nás sice sníh není, ale je taková zima, že bych se nedivila kdyby nějaký napadal. Od středy má už snad být lépe, tahle zima to není nic pro zahrádku ani pro mě :(

      Vymazat
  7. Ta lucerna je opravdu nádherná, zahrádka krásně kvete.
    Tak ať už nemrzne a je trochu tepleji.
    Krásný sváteční den, Ilona

    OdpovědětVymazat
  8. Rašpach je lákadlo. Lucerna krásná, já mám krmítko z té samé dílny, jsou to skvosty. Krásně je na Vaší zahrádce.
    Krásné dny přeji. Jana

    OdpovědětVymazat