Je tu podzim, čas jablek a jablečných koláčů. Pro dnešní pečení jsem se nechala inspirovat na blogu u Mariny. Trochu jsem poupravila poměr surovin, protože mám větší formu (28 cm) . Koláč byl výborný čerstvý ještě křupavý i rozležený vláčný druhý den.
Na těsto budeme potřebovat :
300 g polohrubé a hrubé mouky- půl na půl
130 g másla
80 g moučkového cukru
1 žloutek
60 g zakysané smetany
1 kávová lžička prášku do pečiva
Na náplň:
3/4 kg nakrájených jablek
3 lžíce třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1 vanilkový pudinkový prášek
6 lžic strouhanky nebo strouhaného perníku
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Jednu polovinu dáme do mrazáku, druhou polovinu vyválíme a dáme do dortové formy (28 cm) vyložené pečícím papírem, propícháme vidličkou a vložíme do ledničky. Mezitím oloupeme jablka, nakrájíme je nebo nastrouháme na plátky smícháme s cukrem, skořicí, pudinkem a třemi lžícemi strouhaného perníku.
Těsto ve formě předpečeme 15 minut na 180 stupňů. Na předpečené těsto dáme zbylé tři lžíce strouhaného perníku, jablka a navrch nastrouháme druhou polovinu těsta z mrazáku.
Pečeme hodinu na 170 stupňů do zlatova.
Všechny recepty, které na tomto blogu najdete jsou vyzkoušeny v naší kuchyni a otestovány mlsnými jazýčky mé rodiny :)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
-
Pomalu se nám to blíží tak ještě jeden receptík na vánoční cukroví Tohle linecké těsto je výborné, křehké,hned měkké. Používám ho i na ...
-
Na cca 60 báječných medových trubiček budete potřebovat tyto suroviny: 250g hladké mouky 100g moučkového cukru 50g Hery 2 lžíce medu 2...
-
To nám ten advent letos utekl co? Ale bylo to pěkné, letošní adventní výletování jsme zakončili v mlhou zakrytém Brně, ale i tak to byl hod...
-
Tohle cukroví vzniklo tak trochu neplánovaně spíš omylem, ale je vážně moc dobré a už vím jak by se dalo ještě vylepšit, přidávám ho pro in...
-
Tvarohová buchta byla snědená coby dup, tak jsem dneska hned upekla plněnou vánočku. Od té doby, co jsem ve sklepě znovu objevila starou ván...



Vlasti, tak ten vypadá famózně. Tak už vím, co budu o víkendu péct :-).
OdpovědětVymazatKrásný den Renáta
Renatko, opravdu doporučuji, byl výborný a jen se po něm zaprášilo :-)
OdpovědětVymazatTaky ho dělám, mám trochu jiný recept, tak příště vyzkouším tento.
OdpovědětVymazatMoc zdravím Vlastičko, Helena
Je to krásný ,chutný krasavec!Hned bych si dala.....Dája
OdpovědětVymazatVlasti, vypadá báječně. Jablíček mám letos dost a dost a tak ho určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatHezký večer Anny