pondělí 9. prosince 2013

Linecké na dva způsoby

Krásný pondělní večer Vám přeji!
Letí to letí a včera jsme zapálili už druhou svíčku na adventním věnci. V sobotu jsme byli na trhu a odpoledne na oslavě a tak čas na chystání vánočních dobrot přišel až v neděli. Nejdříve jsem dokončila ořechové perníčky a potom se vrhla na linecké, ale postupně.


Recept na ořechové perníčky určitě znáte z minulých let a kdo ne najdete ho tady.



 Slepované linecké je klasika, ale musím se s vámi podělit o náš rodinný recept. Tohle linecké s bramborovou moučkou je to nejkřehčí a nejlepší linecké na světě! Vyzkoušejte a určitě mi dáte za pravdu.

SLEPOVANÉ LINECKÉ

300 g hladké mouky
200 g bramborové moučky SOLAMYL
280 g másla
180 g moučkového cukru
2 žloutky
2 polévkové lžíce citrónové šťávy, pokud nemáte postačí ocet

Na vále rychle zaděláme těsto, které necháme nejlépe přes noc odpočinout, z vyváleného vykrajujeme různé tvary, pečeme ve vyhřáté troubě a studené slepujeme rybízovým džemem.




Druhé linecké je z receptáře dr. Oetkera a zcela u nás nahradilo veškeré strojkové cukroví.

TŘENÉ LINECKÉ

1 vejce
60 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1  kávová lžička mandlového aroma ( nemusí být)
150 g hodně měkkého másla, klidně může být na pokraji roztečení
190 g hladké mouky

Máslo, vejce a cukry šleháme ručním šlehačem na nejvyšším stupni do bílé pěny asi deset minut. Potom přidáme mandlové aroma a mouku a opatrně zašleháme. Těsto naplníme do cukrářského sáčku s hvězdičkovou zdobičkou a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme libovolné tvary, já jsem si oblíbila tyto kapky. Pečeme ve vyhřáté troubě, vystydlé slepujeme rybízovým nebo malinovým džemem a do poloviny máčíme v čokoládové polevě.





18 komentářů:

  1. hmmm, tak linecke z cukrarskeho sacku com este nerobila a vidim, ze je najvyssis cas...vyzera to perfektne...urcite vyskusam, odlozila som si recept, dakujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, budu ráda když cukroví podle mého receptu vyzkoušíš tak ať se podaří :)

      Vymazat
  2. Vlasti, tady to vonííííí!!! jsi šikulka, máš krásně napečeno!!!
    Čas opravdu letí, přeji Ti krásné adventní dny!!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  3. Vlasti ahoj!
    Třené linecké vypadá skvostně, to rozhodně vyzkouším. Tenhle tvar je moc pěkný.

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá mooooc dobře,určitě vyskouším.Máš to moc hezky načančané.

    OdpovědětVymazat
  5. Ty už máš napečeno. Já už jen poslepuji linecké. Mám letos jen dva druhy, jen aby zavoněl dům. Sladké nesmíme ani já , ani manžel, tak jen pro děti když přijedou. Jo a ještě budu dělat pusinky z bílků, které jsem nastřádala z minulých pečení koláčů. Vidím, že jsi se přestěhovala. Nevypadá to tady špatně, ale já jsem si za těch víc než šest let zvykla natolik, že bych se jen těžko loučila. Přeji hezký zbytek adventu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, zatím nemám v plánu na blogu cz skončit úplně, ale tak mě to tam teď nakrklo, že jsem si musela dát na chvíli pauzu. Počkám pár dnů a jestli to bude fungovat tak se zase vrátím a tady to nechám zase jenom na recepty :)

      Vymazat
  6. Uz to mam vsechno vytisknute jen musim dokoupit nektere ingredience a uz musim zacit.

    OdpovědětVymazat
  7. Vlastičko, naše domácí linecké měnit nebudu (ani by mi to neprosšlo :o)), ale to třené, to se mi moc líbí - máš ho moc krásné!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Vlasti, vyzkoušela jsem recept na třené linecké, po upečení z toho byly jen placičky, neudržely si ten tvar, ale jsou promazány a i tak se téměř rozlývají,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
  9. Toto je klasika, milujem linecké koláčiky :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to slepovaní linecké beru do repertoáru, dobře se s ním pracovalo, je dobré jak čerstvé, tak i uležené. MarunaP

    OdpovědětVymazat
  11. Linecké jsem pekla léta jako klasiku. Spíš proto, že se v rodině žádalo.Zkusila jsem váš recept a zamilovala jsem se. Rybízovou marmeládu mám svoji. Vlastně jsem linecké upekla z poloviny těsta a z druhé slepované karamelovým krémem. Nejradši bych z tohohle těsta napekla všechno cukroví. Nemusí se nechat odležet, je vynikající okamžitě. Díky za předpis.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Je to rodinný recept, nikdo neví odkud se vzal, ale taky na něj nenechám dopustit. Jsem ráda, že neupadne v zapomnění a bude se šířit dál :)

      Vymazat