pátek 22. ledna 2021

Domácí mýdlaření

 V létě jsem pilně sbírala a sušila bylinky a teď přišel čas je nějakým smysluplným způsobem zužitkovat a tak jsem se pustila do mýdel. 
Dneska vám představím první tři. Levandulové, měsíčkové a šípkové.
Receptů na domácí mýdla je plný internet, ale já jsem si vytvořila  s pomocí mýdlové kalkulačky recepty vlastní, nadupané kvalitními výživnými a pečujícími oleji a tuky. První várky mýdel už zrají v policích a já se moc těším, až se s nimi začneme mydlit :)



Sušené květy měsíčku jsem dva týdny macerovala v olivovém oleji, který díky tomu krásně zežloutl a dal výsledné mýdlové hmotě sluníčkovou barvu. Ve vrchní části je přidán pečující žlutý jíl. 
Dále toto mýdlo obsahuje kokosový olej, bambucké máslo a ricinový olej


Další na řadě bylo levandulové mýdlo. Levandule byla loni opravdu bohatá úroda.
Opět jsem květy levandule macerovala v olivovém oleji. Barva se sice nezměnila, za to olej dostal silnou levandulovou vůni, kterou si zachoval i po zmýdelnění. Dále toto mýdlo obsahuje vepřové sádlo, kokosový olej, bambucké máslo a ricinový olej.
Část mýdla jsem obarvila růžový jílem.


A do třetice šípkové mýdlo. Hydroxid pro zmýdelnění tuků jsem rozpustila v silném odvaru ze sušených šípků a po zmýdelnění jsem přidala ještě lžíci mletých šípků. Čekala jsem barvu spíš do oranžova, ale šípkový výluh byl opravdu silný a barva je spíše čokoládová, což vůbec nevadí, protože toto mýdlo je nadupané kakaovým máslem, dále mýdlo obsahuje bambucké máslo, kokosový olej, olivový olej a olej z ostropestřce mariánského a razítko jsem lehce přetřela zlatou mica barvou. Do tohoto mýdla bych se nejraději zakousla :)


Tak jsem vám představila první várku mých mýdel s bylinkami ze zahrádky a šípky ze strání.

Přeji vám pohodové dny a děkuji za vaše zastavení :)

17 komentářů:

  1. Nádherné mydlá, jedno lepšie ako druhé, veľmi ma zaujalo to s nechtíkom lekárskym, to by bolo super na atopický ekzém môjho syna :-)
    Aj ich je škoda použiť, lebo sú naozaj krásne. Vôňa to musí byť prenikavá...
    Prajem pekný víkend,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aďko, ono je to s tou vůní složité. Snažím se dělat opravdu přírodní mýdla, takže to měsíčkové voní prostě "jenom" jako mýdlo, za to levandulové voní opravdu hodně silně po levanduli. Dají se přidávat i přírodní esenciální oleje, ale ty časem z mýdel stejně vyprchají. Hlavně, že je mýdlo funkční a vím co jsem si do něho sama dala :)

      Vymazat
  2. Vlasti, jsi velice šikovná. Mýdla vypadají moc dobře a určitě i krásně voní. Jak dlouho musí zrát?
    Měj pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, co se vůně týče už jsem psala v odpovědi výše a zrát by mýdla měla alespoň tři týdny. Za tu dobu zreaguje zbytek hydroxidu, který se používá na zmýdelnění tuků a taky se z nich vypaří přebytečná voda. Mýdla pěkně ztvrdnou a potom déle vydrží při používání. Tahle moje jsou dva týdny stará, tak ještě týden a budou připravena na používání :)

      Vymazat
  3. Vlasti já padám to je nádhera, dcera je chtěla pořád vyrábět, tak jsem nakoupila ingredience( oleje, tuky, destil.vodu, hydroxid sodný) ale někde se stala chyba, je pravda, že jsem neměla teploměr, takže jsem jen míchala a míchala a nic neztuhlo:-D chudák dcerka byla zklamaná, sbírali jsme levandule a sušili kytičky...poprosila bych jakým postupem jsi je dělala ať můžu udělat reparát a dcerce radost:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani opravdu to chce přesný teploměr, přesnou váhu tyčový mixér a dobrý recept. Recept si vytvoříš v mýdlové kalkulačce, já používám www.soapmakingfriend.com . Nikdy nevěř žádnému osvědčenému receptu z internetu, nech se inspirovat, ale každopádně ho prožeň kalkulačkou ať se přesvědčíš, že určitě bude fungovat a drahé suroviny nevyhodíš. Já se tu nebudu rozepisovat o postupech, protože všechno je už popsáno jinde. Třeba na Namydlito.cz nebo Prostemejdlo.cz tam bych snad i těm receptům věřila, ale jistota je jistota. Není to žádná věda, ale veliká přesnost ve vážení a měření teploty je nutnost. Já mám bezkontaktní teploměr a váhu s přesností na desetinu gramu. Moje rada zní, pročti si ty dva weby a potom se ti mýdlo musí podařit:)

      Vymazat
    2. Vlasti moc děkuji za rady. Jsi zlatá:-*

      Vymazat
  4. Vlasti, jsou nádherná, všechna. Do toho bych se já nikdy nepustila, vůbec nevím, co s čím spojit. Ale Tobě se to povedlo a výsledek je super. Jsi moc šikovná. :o)
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo ona to zase taková věda není, chce to jenom si něco nastudovat a přesně dodržovat postupy. Já jsem kdysi dávno pár let pracovala v laboratoři tak jsem jenom oprášila základní vědomosti ;)

      Vymazat
  5. Vlasti, klobouk dolů !!! Mýdla jsou nádherná a určitě i krásně voní. Tohle bych nezvládla, jsi šikulka.
    Měj se krásně , přeji pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
  6. Vlasti, máš je skutečně překrásná!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. To jsou tedy parádní mýdla. Já jsem se nikdy do této činnosti nepustila a asi nepustím.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani je to super změna po všem tom šití a háčkování a strašně mě to baví. Právě jsem udělala s kozím mlékem a medem a na to jsem hodně zvědavá jak dopadne :)

      Vymazat
  8. Krásná povedená mýdla. Mám v plánu se do nich také pustit, jen netuším kdy se k tomu odhodlám. Snad brzy.
    Pěkný víkend.
    Danča

    OdpovědětVymazat
  9. Nová technika, kterou zkoušíš by mě taky byvila, ale už na to nemám kapacitu.Ještě jsem pořádně nezvládla ubrouskování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko tak tohle mě baví opravdu hodně. Žádné dekorace už vyrábět nemůžu, domeček máme maličký a nebylo by to kam dávat. Tohle je spotřební záležitost, vymydlí se, poslouží a můžu vařit nové :)

      Vymazat