čtvrtek 30. května 2013

Chinois

Recept na tenhle koláč jsem našla opět na blogu u Vandy. A je to tedy bomba! Napoprvé se mi nepovedl na pohled tak pěkný jako Vandě, ale chutnal báječně a už se těším až ho zase budu péct.



Kynuté těsto jsem připravila v pekárně podle tohoto receptu:

100 ml mléka ( já jsem dala trochu víc, protože se mi těsto zdálo hodně husté)
2 vejce
15 g čerstvého droždí
50 g cukru
90 g rozpuštěného másla
400 g hladké mouky
špetka soli

Těsto necháme kynout a mezitím si připravíme náplň:

3 žloutky
100 g cukru + vanilkový cukr
50 g hladké mouky
500 ml mléka

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku a vymícháme hladké těstíčko. Mléko ohřejeme a polovinu nalijeme do žloutkového těstíčka a rozmícháme, přidáme ke zbytku mléka a uvaříme krém který necháme vychladnout.

Část těsta oddělíme a vyválíme kruh o velikosti dortové formy ( na tuto várku doporučuji formu o průměru minimálně 28 cm, jinak vám koláč z formy uteče)

Zbytek těsta vyválíme na tenký plát, na který rozetřeme náplň, můžeme posypat rozinkami a zatočíme do závinu. Nakrájíme na šneky, které naskládáme do sádlem vymazané formy. Necháme ještě vykynout pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 35 - 40 minut


Mě to nějak překynulo a šlo to z formy horem dolem, ale je to přímo mana nebeská :o)))


7 komentářů:

  1. Páni, naštěstí to letos na plavky nevypadá...mňam, to bych teď tak ochutnala...
    Pěkný večer, Vlastičko!
    Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mám chuť a musím vyzkoušet. Ale počkám, až nás bude doma míň. O várku z dortové formy bychom se poprali :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezké odpoledne Vlasti, neodolala jsem a koláč už chladne v kuchyni. Voní báječně :-)) Díky za recept.
    Martina

    OdpovědětVymazat
  4. Přeji krásný den, v zadání máte asi malou chybu, špetku soli jste omylem zaměnila za špetku droždí - předpokládám. Jinak dnes se na tu dobrotu chystám a doufám, že se podaří. Děkuji za vaše skvělé stránky, často nakukuji. Mějte se hezky!! Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za upozornění už je to opraveno

      Vymazat
    2. Tak jsem upekla a sklidila úspěch!! Je opravdu perfektní a moc za recept děkuji!! Už se těším na další, příště zkusím ten odlupovací. Jana





      Vymazat