středa 18. dubna 2012

Medovník




Od kamarádky jsem dostala recept na u nás hodně oblíbený medovník. Můj starý recept, který jsem kdysi objevila někde na netu byl taky moc dobrý, ale těsto se v řídké podobě mazalo na pečící papír. Určitě si umíte představit tu hrůzu, těsto se táhlo za stěrkou i s papírem a nikdy jsem nedocílila stejně silných placek. postěžovala jsem si kamarádce a ta mi přinesla tenhle úžasný recept.
 Těsto je krásně vláčné a dá se vyválet na úplně tenoulinké placky.

Těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 180 g másla
  • 1 celé vejce
  • 1 1/2 kávové lžičky jedlé sody
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 4 polévkové lžíce smetany

Krém:

  • 1 SALKO svařit na karamel 
  • 1 máslo
Nad párou vyšleháme máslo, cukr, vejce, med a smetanu (nelekněte se hmota bude řídká)
Do mísy prosejeme mouku s jedlou sodou, přidáme vlažnou medovou hmotu a vypracujeme těsto, které bude stále měkké.
Těsto necháme odpočinout, potom rozdělíme na stejné díly a vyválíme tenké placky.
Pečeme na 180 stupňů asi 4 minuty, pozor jsou upečené opravdu rychle.
Z této dávky je až 7 kol z dortové formy, když chci péct medovník na plech, dělám všechno z jedné a půl dávky.
Nechte si kousek těsta, které upečete zvlášť a potom rozdrobíte na posypku.

Všechny placky před slepováním potřeme sirupem aby se medovník rychleji rozležel.
Sirup:
  • 4 1/2 lžíce cukru krystal
  • 1,5 dcl převařené vody
  • 75 ml rumu

8 komentářů:

  1. Medovník miluji, a tento recept vypadá velice dobře... :-) Asi ho budu muse vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  2. Hm, to vypada uzasne. Hned bych si dala.

    OdpovědětVymazat
  3. ACH JO,nesmím cukr,takže nech si chutnat ...Daja

    OdpovědětVymazat
  4. Vlasti, už se mi nechce běžet do kuchyně, ale asi mám hodně podobný recept. Jen bez toho sirupu. Už jsem ho dlouho nedělala a je tak dobrý...
    Měj se hezky, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Vlastičko vyzkouším, mám doma kupovaný karamelový salko, tak nemusím vařit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky jsem dělala z hotového karamelového Salka a byl výborný :)

      Vymazat
  6. Ahoj Vlasti, rezy vypadaji bajecne. Ja se bohuzel snazim vyvarovat cukru a tuku a tak jsem si u tebe pochutnala alespon virtualne:)) Preji krasny zbytek vikendu a zdravim, Monika.

    OdpovědětVymazat
  7. tak málo kuchařinek a pekařek udává , jako smetanu používá ... a že jich je, to se dozvíte málokdy, viz medovník.. ten kdo peče často tak asi ví, ale já jsem jen a koláče a to je jiné pečení

    OdpovědětVymazat