středa 10. srpna 2011

Lasagne s boloňskou a bešamelovou omáčkou


Suroviny:

Těstoviny:
  • 2 celá vejce
  • 20dkg polohrubé mouky
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička soli

Bešamelová omáčka:
  • 10 dkg másla
  • 10 dkg hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 10 dkg nastrouhaného sýra

Boloňská omáčka:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • ½ kg mletého masa ( hovězí + vepřové )
  • rajský protlak
  • 2 rajčata
  • trocha kečupu, sůl a pepř na ochucení


Postup:

Těstoviny:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, vyválíme ho a nakrájíme na plátky 5x10 cm, které uvaříme ve větším množství osolené vody.

Bešamelová omáčka:
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a zaděláme na hustou omáčku. Nakonec přidáme sýr.

Boloňská omáčka:
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mleté maso, rajský protlak, kečup, na kostičky nakrájená oloupaná rajčata, sůl a pepř a vaříme dokud nevznikne hustá masová směs.

Lasagne:
Na dno pečící nádoby namažeme tenkou vrstvu bešamelové omáčky, na ni naskládáme vařené lasagne a dále vrstvíme boloňskou omáčku, bešamelovou o. a znovu lasagne. Nakonec zasypeme sýrem a dáme na 50 min. zapéci.

7 komentářů:

  1. To vypadá lákavě, lasagne miluju na slano i nasladko. Jak to uděláš, aby se ti těstoviny při vaření neslepily? Já si kupuju už hotové a rovnou je prokládám nevařené. Vařila jsem je jen jednou... a slepily se :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Vlaďko, do vody na vaření těstovin přidám lžíci oleje a pak se neslepí, ale nesmí se nechat úplně vystydnout, potom se slepí každé, já je odcedím a nechám je jen chvilku vystydnout a hned je plním :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vlasti, naštěstí jsem dobře večeřela :o) Lasagne miluju, nejraději asi špenátové!
    Pěkný večer, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Vlasti, (doufam, ze muzu tykat?), taky mame moc radi lasagne a tak si dovolim pridat par typu. Do bolognske omacky se da pridat jeste cesnek (pokud jej mate radi) a jednotlive vrstvy prokladat mozarelou. To je original recept :o) Moc zdravim, Katerina

    P.S.: Dovolenkove fotky jsou nadherne!

    OdpovědětVymazat
  5. Katko, určitě mi tykat můžeš :)
    Děkuju za typ, ale jedna část naší rodiny má s česnekem trochu potíže, tak raději bez, ale mozarelu bych příště zkusit mohla :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vlasti, ty mi děláš chutě :-)mňam.
    Dělávám je podobně a vždy si v duchu nadávám, že je s tím piplačka. Ale pak je to pochoutka, která stojí za to. Přidávám krapet česneku, pár špenátových listů pro barevnost jídla a uzený sýr.
    Hezký večer a pohodovou neděli. Lenka

    OdpovědětVymazat
  7. Tak na toto jídlo si občas zajdu do restaurace. No doma je také vyzkouším.Fukčarinka

    OdpovědětVymazat