Suroviny:
Těstoviny:
- 2 celá vejce
- 20dkg polohrubé mouky
- 1 lžíce vody
- 1 lžička soli
Bešamelová omáčka:
- 10 dkg másla
- 10 dkg hladké mouky
- 400 ml mléka
- 10 dkg nastrouhaného sýra
Boloňská omáčka:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- ½ kg mletého masa ( hovězí + vepřové )
- rajský protlak
- 2 rajčata
- trocha kečupu, sůl a pepř na ochucení
Postup:
Těstoviny:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, vyválíme ho a nakrájíme na plátky 5x10 cm, které uvaříme ve větším množství osolené vody.
Bešamelová omáčka:
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a zaděláme na hustou omáčku. Nakonec přidáme sýr.
Boloňská omáčka:
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mleté maso, rajský protlak, kečup, na kostičky nakrájená oloupaná rajčata, sůl a pepř a vaříme dokud nevznikne hustá masová směs.
Lasagne:
Na dno pečící nádoby namažeme tenkou vrstvu bešamelové omáčky, na ni naskládáme vařené lasagne a dále vrstvíme boloňskou omáčku, bešamelovou o. a znovu lasagne. Nakonec zasypeme sýrem a dáme na 50 min. zapéci.
To vypadá lákavě, lasagne miluju na slano i nasladko. Jak to uděláš, aby se ti těstoviny při vaření neslepily? Já si kupuju už hotové a rovnou je prokládám nevařené. Vařila jsem je jen jednou... a slepily se :-(
OdpovědětVymazatVlaďko, do vody na vaření těstovin přidám lžíci oleje a pak se neslepí, ale nesmí se nechat úplně vystydnout, potom se slepí každé, já je odcedím a nechám je jen chvilku vystydnout a hned je plním :)
OdpovědětVymazatVlasti, naštěstí jsem dobře večeřela :o) Lasagne miluju, nejraději asi špenátové!
OdpovědětVymazatPěkný večer, zdravím Helena
Vlasti, (doufam, ze muzu tykat?), taky mame moc radi lasagne a tak si dovolim pridat par typu. Do bolognske omacky se da pridat jeste cesnek (pokud jej mate radi) a jednotlive vrstvy prokladat mozarelou. To je original recept :o) Moc zdravim, Katerina
OdpovědětVymazatP.S.: Dovolenkove fotky jsou nadherne!
Katko, určitě mi tykat můžeš :)
OdpovědětVymazatDěkuju za typ, ale jedna část naší rodiny má s česnekem trochu potíže, tak raději bez, ale mozarelu bych příště zkusit mohla :)
Vlasti, ty mi děláš chutě :-)mňam.
OdpovědětVymazatDělávám je podobně a vždy si v duchu nadávám, že je s tím piplačka. Ale pak je to pochoutka, která stojí za to. Přidávám krapet česneku, pár špenátových listů pro barevnost jídla a uzený sýr.
Hezký večer a pohodovou neděli. Lenka
Tak na toto jídlo si občas zajdu do restaurace. No doma je také vyzkouším.Fukčarinka
OdpovědětVymazat